Translate

четвртак, 18. септембар 2014.

OD KREČENJA DO RAZVODA





   Boja  predstavlja jedan od prvih elemenata enterijera koji ljudi primećuju. Oni možda neće pričati o paleti boja, ali će prokomentarisati da soba deluje prijatno, skupo, hladno, bogato, prostarno, elegantno ili intimno. To su utisci koji direktno proizilaze iz boja koje se koriste. Zato je jedan od najlakših i najbržih načina da izmenite svoj enterijer – krečenje.
  
           više o fotografijama čitajte na facebook stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

   Na početku priče o izboru boje moram da vam dam jedno objašnjenje. Boja koju „vidimo“ je više senzacija nego opipiljiva stvar. Utisak koji neka boja ostavlja na nas je vrlo individualan i zavisi od mnogo faktora. Da li ste znali da razmak izmedju očiju utiče na naše „vidjenje“ boje?
   Jedna moja prijateljica je želela da osveži svoju dnevnu sobu i za boju zidova izabrala je dve nijanse vrlo svetle „kajsija“ boje. Tri dana se borila sa majstorima uklapajući te dve nijanse, birajući gde će koja biti korišćena i koliko puta će biti nanešena na zid. Kada je četvrtog dana, ponosno pokazala svoje delo suprugu, on je slegao ramenima i rekao:“Meni su svi zidovi isti!“ Ona je tada zatražila momentalni razvod!!! Odmah da vam kažem, nisu se razveli. Da i vi ne bi imali ovakvu bračnu krizu, da vam objasnim - receptori za boju u očima žena su osetljiviji od receptora za boju u muškim očima. Zato žene mogu da razlikuju više nijansi jedne boje. Zato on, zaista, NIJE VIDEO razliku u boji zidova. I zato, drage dame, kada birate nijanse boja za zidove nemojte odabrati one koje se nalaze jedna do druge na karti uzoraka. Odaberite osnovnu, koja vam se sviđa, pa drugu ili najbolje treću od nje. Tako će u vašem dekoraterskom  remek-delu uživati svi ukućani.
   Jasno vam je da svaka boja svojim tonom, nijansom i sjajem doprinosi osećanju koje ostavlja na posmatrača.
CRVENA  je boja vitalnosti, energije i agresije. Ona je jaka i uzbuđujuca i može da izazove fizičke raekcije, kao što su povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca.
PLAVA je boja mira, harmonije i predanosti. Utiče na fokus i oštrinu uma. Daje osećaj prostranosti ali može prostor učiniti hladnim.
    
            više o fotografijama čitajte na facebook stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

ZELENA je skladna boja i vezuje se za zdravlje i svežinu. Zbog svoje raznolikosti u prirodi, odlična je pozadina svim zemljanim tonovima. Može se upariti sa skoro svakom bojom.
ŽUTA je boja svetlosti i svežine. Zajedno sa NARANDŽASTOM smatra se energičnom i stimulativnom bojom, pa se preporučuje za prostorije namenjene igri i zabavi.
LJUBIČASTA I LILA prostoru donose smirenost i duhovnost.
       više o fotografijama čitajte na facebook stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

ROZE je boja nežnosti i mekoće. Jači tonovi roze boje zrače strašću.  
    BELA, CRNA, SIVA su neutralne boje i koriste se za naglašavanje boja. Mogu biti dobra osnova za dizajn nekog prostora. Neutralnim se smatraju sve prirodne boje drveta, kamena, peska, meda... Ako ne želite da pogrešite koristite ove boje kao osnovu za dizajn, pa onda dodajte boje koje volite.
   
   Dobro je da znate i ovo:
  -   boja na velikoj površini zida delovaće mnogo jače i  intenzivnije od iste boje na karti boja u farbari (pazite na to!)
-         količina svetla u prostoriji može značajno uticati na utisak boje. Za prostorije koje su mračnije koristite svetlije nijanse boja.
  
       više o fotografijama čitajte na facebook stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

-         ako koristite rasvetu sa abažurima imajte u vidu da boja abažura kroz koji prolazi svetlost može značajno da izmeni ton boje
-         tople boje (žuta, narandžasta i crvena) su „žive“ i imate utisak da vam se „približavaju“, dok su hladne boje (plava, ljubičasta i zelena) umirujuće i „daleke“ i pojačavaju osećaj prostora,
-         jaka boja na donjem delu zida vizuelno smanjuje visinu prostora
    
        više o fotografijama čitajte na facebook stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

-         ako je podna lajsna iste boje kao pod soba će delovati veće,
-         ako želite da vam soba bude u jednoj boji onda, obavezno, koristite različite teksture površina i materijale različitog nivoa sjaja,
-         bela boja pojačava sve boje koje je okružuju a crna ih prigušuje

   Značenje neke boje zavisi i od kulturnog nasleđa, religije i podneblja gde se koristi. Crvena je, na primer, u hrišćanskoj religiji boja Hristove krvi i simbolizuje mučeništvo, ali je i boja Svetaca. Za Kineze je crveno boja sreće i radosti, dok je Kelti i Indijanci dovode u vezu sa smrću i nesrećom.
  Dominantne boje u svim ekvatorskim zemljama su boje tarakote, cigle, zatim zelena, žuta, crvena i plava. U zemljma Sredozemlja bela i sve nijanse plave dominiraju  u svakom enterijeru.

  Da zaključim, koju boju ćete odabrati za svoj enterijer zavisi samo od vas. Ne plašite se boja. One vam mogu učiniti život mnogo veselijim!
         

  Ako sam nešto propustila da objasnim, a želeli bi da znate, pišite mi! U sledećim postovima pisaću o svakoj prostoriji posebno.

2 коментара:

  1. Slobodni prostor za rad u kuhinji treba da je 760 cm ili 76 cm ?

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Nado, hvala ti što čitaš moje tekstove tako pažljivo. Iako bi bilo lepo da imamo 760cm slobodnog prostora u kuhinji, to je , na žalost, samo moja greška u pisanju, koju odmah ispravljam! Za rad u kuhinji potrebno je ostaviti 76 cm (samo!) Pozdrav od Svetlane

    ОдговориИзбриши