Translate

понедељак, 28. децембар 2015.

NOVOGODIŠNJI SVEĆNJACI - uradi sam




             
    Već sam pomenula da većina saveta za ukrašavanje doma koji se ovih dana mogu naći u časopisima ili na internetu, zahteva puno vremena za izradu ili detalje koje morate unapred obezbediti. Zato sam želela da pronadjem način da napravite ukrasne detalje bez puno vremena i novca.
    Pored nekoliko predloga koje sam vam pokazala u prethodnom postu, želela bih da vam prikažem „uradi sam“ način da napravite, u ovom slučaju, svećnjake za manje od pola sata (koliko je meni trebalo) i sa onim što sigurno imate u kući.
    Za ovaj mali zadatak potrebno vam je:


-         staklene čaše bilo kog oblika (možete koristiti bilo koje staklene posude koje imate npr. vaze, tegle, činije,...). Ja sam iskoristila i veliku belu sveću koju sam imala,
-         salvete,
-         jedno belance,
-         četkica,
-         malo šećera
-         i dobra volja.

    Belance mutite kratko, da se ne pojave mehurići. Motive sa salveta isecite i odvojite sloj na kom je odštampana slika. 


    Pomoću četkice čašu premažite belancetom, koje nam služi kao lepak (kada prodju praznici čašu operite i možete je ponovo koristiti). Motiv koji ste odabrali lagano zalepite na čašu. Budite oprezni jer se salvete lako cepaju. Kada ste motiv postavili kako želite, lagano ponovo premažite belancetom. U ovoj fazi, slike izgledaju bledo i providno, ali se ne brinite jer će dobiti svoju pravu boju kada se osuše.

    
    Moja ideja da ukrasim sveću je, nažalost, propala jer je slika otpala kada se belance osušilo. Zato, ako želite da ulepšate sveću umesto belanceta morate koristiti lepak.
    Primetićete da jedna moja čaša ima zlatni rub, koji se baš ne slaže uz novogodišnju temu. Da bih to prikrila, rub sam premazala belancetom i čašu umočila u šećer. 


    Tako sam dobila efekat snega. Pametno, jel da?
    Sada je jedino preostalo da u svoje svećnjake stavim sveće i nadjem odgovarajuće mesto uz jelku.


   
   Da se razumemo, ja se divim osobama koji se bave dekupaž tehnikom i stvaraju jedinstvena umetnička dela. Ovo je moj, amaterski rad i jedina mu je namena da vam pokažem da se zanimljivi detalji mogu napraviti od sitnica koje imate u kući.

  Ali bez obzira da li ćete ukrase kupiti ili napraviti, zapamtite – najlepši ukras u vašoj kući je vaš osmeh i osmeh vaših ukućana. Zato se nasmešite i nasmejani udjite u novu godinu!

   Ako ste pravili svoje ukrase, pošaljite mi fotografiju. Biće mi zadovoljstvo da prikažem i vaše umetničko delo. Pozdrav!


A sada nešto novo i nadam se, zanimljivo - početak mog You Tube kanala MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA gde ćete naći video postove sa idejama, primerima i savetima o uredjenju. Počinjemo sa videom Novogodišnja jelka za Božić koji prati ovaj tekst. Mnogo bi mi pomoglo da čujem vaše komentare, primedbe i sugestije na ovaj prvi video da bi svaki sledeći bio sve bolji. Hvala unapred!

петак, 25. децембар 2015.

PRED NOVU GODINU



           Biću iskrena – počela sam da pišem tekst o zavesama. I jedan o tapetama. Ali od početka decembra kada se pojavila  novogodišnja rasveta na ulicama, od kada su izlozi dekorisani pahuljama i jelkama i naravno, od kada je na TV-u počela da se „vrti“ Coca-Cola reklama sa Deda Mrazom, Nova godina je tema od koje ne mogu da pobegnem. I svakoj drugoj temi, u decembru, nema mesta!
    Toj predprazničnoj atmosferi doprineli su i razni časopisi sa svojim tekstovima na temu Nove godine. Pronašla sam mnogo različitih i zanimljivih ideja o prazničnom uredjenju enterijera. Ali većina njih se odnosi na velike prostore, velike budžete i zahteva mnogo vremena.
  Zato ću pokušati da vam pokažem nekoliko primera koji ne iziskuju ni jedan od gore pomenutih kriterijuma.
   Prvo bih želela da naglasim jednu činjenicu – bez obzira što je simbol novogodišnjih praznika crvena boja (u kombinaciji sa zelenom i belom) vi možete koristiti boju koju želite. Izaberite boju koju volite ili koja se slaže uz boje u enterijeru.



   Ako u kući imate staklene vaze, velike čaše ili tegle, stare akvarijume, iskoristite ih za izradu jedinstvenih prazničnih ukrasa. U staklenu posudu stavite ukrasne kugle za jelku, grane jele, raznobojne perlice, šarene bombone. Ukrasite trakom i postavite na različitim mestima u kući.

    

    Veće šarene kugle za jelku zavežite na ukrasne trake i koristite kao dekoraciju na zavesama, 


prozorima... 


ili vratima!
     Iste ove kugle na ukrasnim trakama iskoristite za ukrašavanje trpezarije. Na luster iznad stola pričvrstite nekoliko manjih grana jele ( na mojoj pijaci nekoliko manjih grana se prodaje za 150-200 din). Trake sa kuglama zakačite za luster. 


I uživajte sa svojim gostima!
     Ako imate malo vremena koje želite da podelite sa svojom decom, probajte da zajednički napravite jednostavne ukrase. Potrebno vam je nekoliko šišarki, raznobojne perlice i lepak. Samo pogledajte sliku – jednostavno je!


     Već znate da ja verujem da vaša kuća treba da liči na vas. Zato verujem da i vaša novogodišnja jelka treba da liči na vas. Važno je da stavite zvezdu!  Evo jednog predloga....



Uživajte dok ulepšavate vaš dom!