Translate

недеља, 11. октобар 2015.

SOBA KOJA RASTE - drugi deo




           

     Dok sam pisala post o dečijoj sobi i birala fotografije koje će pratiti tekst, shvatila sam da će, verovatno, mnogo korisnije biti da pokažemo primere nameštaja i soba koje su napravljeni kod nas.

     Jedno od boljih rešenja za opremanje dečije sobe je izrada nameštaja po meri i vašoj želji. Veliki broj roditelja se opredeljuje za ovakvo opremanje jer ima nekoliko prednosti;
-         ne morate lutati po salonima, meriti i premeravati i zadovoljiti se bojama, dezenima i rešenjima koji vam ne odgovaraju u potpunosti,
-         možete izabrati svaki detalj koji vam se svidja,
-         možete naći najbolje rešenje za svoju sobu,
-         možete iskoristiti svaki ugao sobe,...
Ali, postoji i jedan detalj sa kojim morate biti jako pažljivi –odabir arhitekte, majstora, firme, jednom rečju OSOBE kojoj ćete poveriti taj posao.

Pokazaću vam neke primere takvih soba.

     ROZE SOBA  je pravljena za jednu Milicu. Ovo je primer sobe koja je ilustracija mog saveta za uredjenje – detetu je potrebno mesto za spavanje, deo za odlaganje stvari i igračaka i radni kutak. Znači  krevet, ormar, police i radni sto sa stolicom. Bez komplikovanja!










U ovoj sobi je raspored ugradnog ormara sa kliznim vratima i kreveta duž istog zida omogućio da je velika površina sobe ostane slobodna, što je svakom detetu potrebno. Radni sto je, s namerom (i vrlo pametno), duži od standardnih dimenzija. To je omogućilo da se radna ploča stola koristi i kao stalak za TV i kao deo za odlaganje sitnica a da ostane dovoljno mesta za rad. Vrlo svedena konstrukcija stola doprinosi osećaja lakoće i ne opterećuje prostor. Dodaci, kao što su komodica sa tri fioke, lazy bag, beli stočić, ogledalo, tepih i zavesa tu su da upotpune priču. I to je to!  Kada  takav prostor date devojčici na raspolaganje ona od njega napravi svoje carstvo. A to je razlog zašto sve ovo i radimo!

Pokazalo se u praksi da je radni sto deo nameštaja oko koga se vodi najviše polemike. Jer je krevet sličan za svaku sobu i svako dete, ormar mora biti ormar, ali sto....e, tu se priča komplikuje! Da li staviti u ugao, da li da bude što duži, sa fiokama ili bez, gde staviti kompjuter a gde knjige,....Ako počnemo o bojama i materijalima, dilemama nema kraja. Evo dva moguća rešenja
-         radni sto koji se sastoji samo od gornje ploče montirane na zid. Ovo je idealno rešenje za sobe koje imaju upuste (niše) pa se taj kutak može pametno iskoristiti. Ako je taj sto dug a predvidjen samo za jedno dete, onda ima mesta i za komodice na točkićima koje mogu imati različite namene (sa fiokama, policama, otvorene ili zatvorene). 


Komodice su istih dimenzija i mogu se različito kombinovati.


Skidenjem točkića i montažom jedne na drugu može se dobiti komoda za različite namene. 

-         ovaj sto je izradjen od MDF-a u jarko crvenoj boji. To je radni sto za dva djaka. 


Njegov neobičan dizajn i boja koja ga naglašava daje sobi futuristički izgled. Tinejdžeri su bili oduševljeni!

Ovu SIVU SOBU za tinejdžera vam pokazujem jer želim nešto da vas pitam – kada razmišljate o bojama za dečiju sobu, da li bi u obzir uzeli CRNU? 








 Pogledajte ovu sobu – ako izuzmemo plavi prekrivač, soba je u sivim nijansama. Ta siva je uskladjena sa belim detaljima (police, deo zida, vrata ormara). I crno-bele strafte na plafonu! I ta crna „ide“ uz svu tehniku u sobi. Malo zanimljive rasvete I dobijete sobu za tinejdžera!
       Ne postoje boje koje ne smete koristiti u dečijoj sobi. Samo dobro razmislite i isplanirajte kombinaciju.

A sada jedna VESELA SOBA! Ova devojčica ima baku koja hekla, veze i šije. Baka je svoj talenat prenela na mamu koja pravi divan nakit i slika na staklu! 


Četrnaestogodišnja Iva pravi nakit, crta i bavi se fotografijom. I tako nastade ova soba. Vesela, originalna, topla, neponovljiva, ženstvena i šarmantna. Sve što soba za devojčicu i treba da bude!









Zahvaljujem se Ivi, Milici I Bošku što su mi dozvolili da njihov deo sveta podelim sa vama!

2 коментара:

  1. Prelepe su sve tri sobe ali jos lepsi tekst koji ih opisuje kao uostalom i svi saveti na tvom blogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na podrsci!
      Razlog zbog koga sam i pocela da pisem ovaj blog je da pomocu fotografija i teksta predstavim moje shvatanje enterijera. Ako sam pri tom i nekome pomogla savetom, moja misija je ispunjena!

      Избриши