Translate

субота, 11. новембар 2017.

KAKO ISKORISTITI DVA KVDRATA SKRIVENA ISPOD STEPENICA



        Kada vam neko pomene da ima stepenište u kući i želi da iskoristi prostor ispod njih, na šta prvo pomislite? Kako bi ga savetovali?  Za šta bi vi koristili taj prostor?  Za ostavu, biblioteku, radni prostor,...?
    Drugo pitanje je – da li znate koliki je prostor 1,40 x 0,80 m? Da vam pomognem – to je prostor koji zauzimaju šporet i frižider. Ili dvosed.
   Pretpostavljam da znate u kom smeru vodi ovaj moj uvod?! I u pravu ste – ispod klasičnih stepenica koje spajaju dva nivoa na visini od 2,80m ima mesta za šporet i frižider. Ili za dvosed.
   Ili za dodatni toalet, kao što ću vam pokazati!
   Naime, prostor ispod stepeništa obično je veće površine od ovog koji sam navela, ali tu postoji problem visine. Visina varira od 0 do 2,60 m. Ovih 1,4 x 0,80m je deo tog prostora  koji ima iskoristljivu visinu tj. prostor u koji odrasla osobama može da udje.

Šta je potrebno za uredjenje taleta




Za ovaj projekat je potrebno
-         kvadratnih metara zidnih keramičkih pločica,
-         1,2 kvadratna metra podnih keramičkih pločica,
-         umivaonik (dim 0,45 x 0,35m )
-         WC monoblok ( dim 0,40 x 0,65m ),
-         ogledalo,
-         držači za peškir, sapun i toalet papir
Na ovom spisku nije naveden gradjevinski materijal potreban za pregradjivanje ovog prostora, izolacioni materijal, lepak za pločice.




   Za ovu vrstu prostorija najidealnija su klizna vrata. Ona su naročito pogodna ako se stepenište nalazi u uskom hodniku pa korišćenje klasičnih vrata sa šarkama nije moguće. Takodje,  grejno telo koje je na ovoj skici, nije neophodno.
   I još jedan detalj – ako se stepenice i novi toalet nalaze uz spoljni zid i zato postoji mogućnost da se napravi i prozor, tu mogućnost treba iskoristiti.  Stan za koji sam radila ovo idejno rešenje,  kao što  vidite, imao je tu prednost.

  U ovom tekstu sam vam dala primer prostora koji se nalazi ispod stepenica i koji je dobio novu svrhu. Ali postoje i drugi tajni prostori u stanu, neki delovi koje “ne primećujemo” i za koje nismo svesni da mogu da se iskoriste. Zato, pogledajte po svom stanu, nadjite te skrivene bisere i razmislite kako bi mogli da se iskoriste. Ili me pitajte!  

 

                                                                       

                                                          

Нема коментара:

Постави коментар