Kažu da je kuhinja srce svake kuće i ja se sa tom konstatacijom u potpunosti slažem. Ako sam ikada i sumnjala vi ste me razuverili jer su moji postovi o uredjenju kuhinje (prvi deo-pročitajte OVDE i drugi deo-pročitajte OVDE) najčitanjiji. U ovim tekstovima sam pisala o novim kuhinjama, o vama, srećnicima, koji uredjujete svoju novu kuhinju, birate raspored, dezene, materijale i svaki potreban detalj.
Ali, šta ćemo sa starim kuhinjma?
Šta da radite sa kuhinjom koju imate već duže vreme i želite promenu? Šta ako
je samo jedan element neophodno zameniti a ostali su dobrom stanju? Šta ako
živite kao podstanari? Pri tom, pretpostavljam, niste u situaciji da odvojite značajnu sumu novca za novu kuhinju.
Postoji nekoliko detalja koje
možete zameniti ili poboljšati u svojoj staroj kuhinji i time obnoviti i
osvežiti njen izgled.
Kao i kod svakog renoviranja
počinjemo sa fazom „da vidimo sa čim raspolažemo“. Ova faza zahteva da kuhinju
očistite od svih dodataka i sitnica koje sta (godinama) dodavali. Skinite sve
što je okačeno po zidovima – satove, vage, slike, ukrasne tanjre, police,
držače, kalendare,....Sklonite sa radnih površina kutiju za hleb, blender,
sušač za sudove, kutije za začine,....Jednom rečju – izbacite sve što nisu
zidovi i kuhinjski elementi! To je ono „sa čim raspolažemo“!
Prvo MORAM onda ŽELIM
Prvo morate zameniti krupne stvari
kojima je potrebna zamena. Ako vam je neki element propao (najčešće je to
element ispod sudopere, zbog vlage kojoj je izložen) zamenite ga novim. Fioke
koje se ne zatvaraju ili samo čela fioka koje otpadaju, takodje morate
zameniti. Vrata kuhinjskih elemenata kojima su otpale šarke ili su se
izvitoperila i ne zatvaraju se dobro, morate zameniti.
To su krupne promene i moram reći
neophodne, sa stanovišta sigurnosti i normalnog funkcionisanja kuhinje. Zato
spadaju pod MORAM i tu nema mnogo
dileme. Ali, hajde da se vratimo na estetiku i ŽELIM promene.
Kada sagledate svoju kuhinju (
zidovi i elementi ) prvo obratite pažnju na boje koje već postoje. Ovde
prvenstveno mislim na boju frontova kuhinja. To je velika površina pa zato ta
boja diktira kolorit cele kuhinje. Naravno da frontove možete promeniti
(izmerite svaki front uključujući i mesto šarki, poručite da vam iseku na tačne
dimenzije i montirajte na već postojeće elemente) i to preporučujem da uradite
ako ste morali da menjate neki elemenat koji sam već pomenula. Pri tom bi bilo
dobro da za nove frontove odaberete neku neutralnu boju i dezen.
Radna ploča
Ako ne menjamo frontove onda:
-
jedina veća investicija koju bih vam preporučila je
zamena gornje, radne ploče. Ovo je neophodno ako imate neku od onih starih
kuhinja u kojima je svaki elemenat imao svoju gornju ploču. Zamenom ploče
dobićete veliku jedinstvenu površinu koja će celoj kuhinji dati izgled celine i
„ujednačiti je“. O prednostima pri korišćenju velike radne površine neću
govoriti! Izaberite ploču koja će se po dezenu i boji slagati sa elementima,
poštujući pravilo da ako frontovi imaju dezen, ploča mora biti jednobojna i
obrnuto.
Cene ploča su
od 2000 do 3500 din po metru i seku se na odgovarajuću dužinu,
-
ako imate slobodan deo zida i dovoljno prostora možete
postaviti deo radne ploče (širine 30-tak cm) na zidne nosače i dobiti dodatni
deo za obedovanje ili odlaganje sitnica,
Tapete kao alternativa
-
ako vam se frontovi ne svidjaju a niste u situaciji da ih
zamenite, odličan efekat možete postići i presvlačenjem frontova samolepljivim
tapetama
- ništa ne ulepša kuhinju toliko kao neočekivan detalj u jakoj boji. Ovo se naročito odnosi na kuhinje u neutralnim nijansama ili belo-crnoj kombinaciji. Zato iskoristite slobodan zid ili deo zida i osvežite ga tapetom sa zanimljivom šarom,
Ručke i metalni detalji
-
sve ručke na vratima i fiokama zamenite novim i
primetićete veliku razliku,
-
detalj koji kuhinjama daje utisak modernog i novog su
metalni detalji koji se mogu naći kao ručke na elementima, dršači za sitnice,
zanimljiva rasveta,..
Dodajte
nekoliko takvih detalja i kuhinja će vam zasijati. Poštujte pravilo istog sjaja
tj. ako su vam dršači sjajni neka i ručkice koje odaberete budu u sjaju a ne
mat ili brušeni.
Sitnice koje volimo
-
ja ljude delim na one koji vole da u kuhinji „izlože“
milion sitnica i one koji vole čiste površine bez nepotrebnih detalja. Ako
spadate u prvu grupu, morate biti oprezni sa izgledom i količinom „izloženih“
detalja. Veliki broj teglica, kutija, šolja, čaša, začina, različitih
dimenzija, dezena, boja i materijala daće utisak pretrpane, neorganizovane
kuhinje.
Probajte da
uniformišete svoje detalje; neka budu od istog materijala, u bojama koje već
postoje na frontovima ili tapeti, sličnog izgleda. Kada ih postavite neka
izgledaju uredno i postavljeni sa nekim
redom. To važi i za sitne sudove koje čuvate u elementima sa staklenim frontom.
Moraju biti uredno složeni.
Cveće i voće
-
da bi uneli utisak svežine u svoju kuhinju, obavezno
dodajte neku zelenu biljku. Ako imate tu sreću da imate kuhinjski prozor,
iskoristite prozorsku dasku i na njoj držite saksije sa začinskim biljem. Ili
imajte manju vazu sa rezanim cvećem (ne mislim na skupe aranžmane već na
nekoliko baštenskih cvetića). Uvek možete staviti i jedanu saksiju sa veštačkim
cvetom (moj slučaj!). Isti utisak
ćete postići i sa činijom svežeg voća.
-
u zavisnosti od veličine kuhinje možete dodati i druge
detalje – sto i stolice, jastučiće, kuvare, ukrasne kuhinjske krpe, zavese,
podne prostirke...Ali pazeći na kolorit koji pratite,
I tako, pod parolom
„uniformisanost i jednostavnost“ sa nekoliko manjih promena možete dobiti novu,
lepšu i zanimljiviju kuhinju.
Kažu da ukus hrane zavisi od zadovoljstva domaćice! Želim vam da uživate u svojoj
novoj kuhinji i da se to zadovoljstvo oseti u svemu lepom što u njoj napravite!
Lijep blog. Ako želite da vaša kuhinja bude ljepša i korisnija, tada možete odabrati nove Kuhinjski Elementi
ОдговориИзбриши