Translate

понедељак, 5. август 2019.

PLAFON KAO PETI ZID



       Na početku smo avgusta i to je sredina sezone velikih i ozbiljnih radova u renoviranju i uredjenju enterijera. Ako ste ovogodišnji odmor odlučili da provedete u sredjivanju svog doma onda je krečenje neizostavni deo tog posla. I znam da ste dugo razmišljali o boji svojih zidova. A da li ste razmišljali o boji plafona? Da li ste razmišljali kako da „uredite“ plafon?  Zvuči kao glupo pitanje, zar ne? Pa svi znamo da plafon treba da bude beo!
Ili, možda, ne?

  Plafon može da bude iznenadjujuće zanimljiva površina za uredjenje!  Pokazaću vam nekoliko načina.

Beli plafon
 
  Da počnemo od uobičajnog i najčešćeg primera – belog plafona. Osim očigledne prednosti da prilikom krečenja nema mnogo razmišljanja o boji plafona, ovo rešenje ima i nekoliko svojih enterijerskih prednosti.

foto: SFGate

  Prva je da ukoliko u stanu imate karatavan ( u starijim stanovima nije se pravila ploča izmedju spratova već tavanica od dasaka, trske i maltera ) primetili ste da prelaz izmedju zida i plafona nije prav ugao već zaobljenje. Korišćenjem bele boje kojom se, pored plafona, oboji i gornji deo zida (oko 5 cm), ta nepravilnost ne dolazi do izražaja. Takodje, bela boja neutrališe i moguće neravnine na plafonu.

foto: Rachel Schultz

  Druga pogodnost kojom se enterijeristi često služe je korišćenje belog plafona za ublaživanje visine prostorije. Kada imate prostoriju velike visine, vizuelno je možete spustiti tako što ćete zidove okrečiti jačom bojom a plafon i gornji deo zida belom. U ovom sličaju, belom bojom možete okrečiti gornji deo zida širine i do 20 cm. 

foto: Groupon


Plafon kao peti zid

   Za ovo rešenje ljudi nemaju hrabrosti! Da li bi se usudili da plafon okrečite u neku boju potpuno različitu od boje zidova? Ako niste o tome razmišljali pogledajte nekoliko fotografija pa razmislite ponovo. Samo jedno uputstvo – za male prostorije i niske tavanice nemojte, za plafon,  koristiti boje tamnije od boje zida.

foto: HGTV.com


foto: Shelterness

foto:Pintarest

foto: Loft



Gipsani ukrasi

   Ovaj način „ukrašavanja“ plafona koristi se kada želite postići raskošan i skup izgled enterijera koji podseća na luksuzne palate. Najčešće se koristi u enterijerima koji su opremljeni starinskim, klasičnim nameštajem.
   Gipsani ukrasi koriste se za oblaganje uglova plafona ili kao rezetne oko lustera. Svi ukrasi su beli i mogu se koristiti u kombinaciji sa belim ili plafonom u nekoj drugoj boji.

foto:Yell.rs

foto: Coldwelldressage

foto: Bravacasa.rs

foto: Pintarest


Spušteni plafoni

   Savremenija varijanta uredjenja plafona u enterijeru je korišćenje gipsanih ploča od kojih se izradjuju spušteni plafoni različitog dizajna.
   Prvo su se koristili u poslovnim i javnim objektima ali su vrlo brzo našli svoje mesto i u privatnim stanovima. Koriste se u enterijerima modernog, minimalističkog stila.
   Ovakvi palfoni dozvoljavaju da se „igrate“ sa oblicima, dimenzijama, dizajnom, bojama što zavisi od efekta koji želite da postignete. Najčešće se koriste u kombinaciji sa različitom rasvetom i mogu se postići neverovatni efekti. Sve zavisi od vaše mašte i dobrog majstora!

foto: Plafon-inzenjering

foto: Bekostyle

foto: Ootyst

foto: Freshome


 Gradjevinski detalji

  Postoje enterijeri u kojima su gradjevinski detalji karakteristika tavanice. Ovde mislim na postojanje vidljivih nosećih greda, kose krovove, daščane tavanice. U ovakvim slučajevima dilema koja se postavlja pred stanare nije kako će ovakav plafon urediti već da li će ove detalje sakriti ili ostaviti vidljivim. Ako se odlučite da ostavite vidljivim, oni će doprineti posebnom šarmu prostorije. Dodaće dašak rustike i topline enterijeru.

foto: Freshome

foto: Dizajndoma.hr

foto: Pintarest


Savremeni plafoni

  Tehnologija je napredovala u svim oblastima pa i u mogućnostima uredjenja plafona. O ovome nemam šta da kažem osim da su mogućnosti bezgranične i da možete postići izgled koji god zelite. Neka fotografije govore za sebe!

   Sve fotografije preuzete sa sajta  PLAFONI 21 VEKA






Нема коментара:

Постави коментар