Translate

субота, 17. октобар 2015.

PREDSOBLJE KAO OGLEDALO VAŠEG STANA




            U jednoj od onih lepih, skupih, stranih knjiga o enterijeru, sa šarenim slikama I sjajnim papirom, tekst o uredjenju predsoblja počinje rečenicom  “ Kao što su oči ogledalo vaše duše tako je I predsoblje ogledalo vašeg doma.” Dugo sam razmišljala o toj prvoj rečenici.
    Ima u tome istine! Tačno je da kada kročite u nečiji dom, prva prostorija koju vidite jeste predsoblje. I njegove boje, mirisi, detalji, osvetljenje I nameštaj daju vam prvi utisak o ljudima koji tu žive. Svaki enterijerista će se truditi da stil uredjenja predsoblja odgovara (I prati) stil u kojem je uredjen ceo stan. Ali…
   Ali, mi živimo u svakodnevnici u kojoj samo retki imaju tu privilegiju da su im predsoblja prostorije sa ozbiljnom kvadraturom sa kojom možete ….šta god želite! 

    Predsoblja dovoljno velika da može da stane sav potreban nameštaj za odlaganje garderobe, cipelarnik, ogledalo, ukrasne biljke,
   Većina naših stanova, posebno u novogradnji, ima predsoblja čija je veličina dovoljna da otvorite vrata, udjete, okrenete se I zatvorite vrata. I to bi bilo to! Ako se, kojim slučajem, vraćate u kuću sa kesama u rukama ili bebom u kolicima, onda vam predsoblje predstavlja ozbiljnu prepreku umesto mesta gde ćete konačno odahnuti.( Ovakvi problemi su od mene napravili zagovornika ideje da se zakonom obaveže svaki arhitekta da godinu dana mora da živi u stanu koji je  projektovao! )
    Ali, I mi smo malo krivi. Bez obzira na veličinu stana koji posedujemo uvek se borimo sa nedostatkom prostora za odlaganje stvari. I u toj večitoj potrazi strada predsoblje. U predsoblje stavimo prevelike ormare, komode koje obilazimo, ugradne elemente iznad vrata…Jer kroz predsoblje se samo prolazi, jel da?
   Zato ću vas vratiti na prvu rečenicu, o ogledalu našeg stana. Kada po prvi put udjete u nečiji stan I domaćin vas provede kroz tunel-skladište-lavirint-predsoblje, koliko god da je ostatak stana svetao I prostran, teško ćete se osloboditi utiska da vas nešto “pritiska”.
 Probajte ovako;
-         pošto su predsoblja prostorije male kvadrature i obično bez prozora, za zidove odaberite svetlije boje,
-         nameštaj neka bude manjih dubina (dovoljna dubina za cipelarnik je 25cm),

-         na tržištu se mogu naći vrlo zanimljiva rešenja za čiviluke, različitog dizajna,
-         ogledalo, osim za ogledanje, ako dobro osvetlite može doprineti i vizuelnom „povećanju“ predsoblja,
-         dobrom i jakom rasvetom lako ćete izbeći osećaj „tunela“ već ćete dobiti svetlu i ugodnu ulaznu prostoriju,
-         sa detaljima koje ćete dodati (lep ćup za odlaganje kišobrana, činija za ključeve, slike,...) učinićete da i predsoblje dobije „dušu“.



   Dakle, cela mudrost u uredjenju predsoblja svodi se na pomirenje potreba I estetike. Potrebno je da imate mesto za odlaganje obuće I odeće - znači cipelarnik I čiviluk. 

Treba proveriti frizuru pre izlaska I poneti kišobran ako zatreba - znači ogledalo I držač kišobrana. Dobra rasveta, zanimljive tapete I odgovarajuća prostirka za pod! I dobićete divno predsoblje u kom će svako ko udje u vaš dom malo zastati. 

I ispuniće ga osećaj prijatnosti I topline. I poželeće da dodje ponovo! A takav dom želimo, u koji će se prijatelji rado vraćati! 

6 коментара:

  1. Потпуно се слажем са тиме да је предсобље огледало стана. Нарочито ми се свидела идеја о "казни" за архитекте.
    Али, како ја да било шта од ових савета применим у стану од 47 квадрата у коме живи нас 5, од чега троје деце, при чему најстарије иде у први разред основне школе, а најмлађе има годину и по? Играчке по целом стану, гомила кутија од разне електронике јер за сваки производ мораш чувати амбалажу?
    Пратићу Ваш блог, можда и успем нешто уклопити :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana Suza, ja spadam u one osobe koje ne misle da su dečije igračke, bez obzira koliko su razbacane, nered. Zato se ne nervirajte oko toga! Ako morate da čuvate kutije, probajte da ih rasklopite i tako "upresovane" lakše ćete negde smestiti. Mada, ne znam da li ste primetili da nam uredjaji traju tačno koliko i garancija plus jedan dan, pa nam tako sačuvane kutije ništa ne pomažu.
      Probajte ovako - jednom kada ostanete sami u stanu, skuvajte sebi kafu i polako, sa kafom u ruci prodjite kroz ceo stan. I iskreno razmislite šta od svih kutija, igračaka, starih cipela, časopisa, dečije garderobe, vače garderobe, sudova, komada nameštaja,...zaista koristite! Ali iskreno! I javite mi se! Sa nestrpljenjem ću čekati vaše javljanje! Pozdrav od Svetlane

      Избриши
  2. Slažem se. Sad sam baš svom dragom rekla da pročita prvi pasus i da onda pogleda naše predsoblje. Dali ste nam nekoliko dobrih ideja, a meni dođoste kao podrška u preuređivanju! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marina, kada budete imali vremena, pročitajte moj post "OD KREČENJA DO RAZVODA". Volela bih da mi se tada javite da čujem vaše mišljenje! Pozdrav od Svetlane

      Избриши
  3. Zanimljiv blog, moraću bolje da ga pročešljam kad budem imala više vremena. O mom predsoblju neću jer liči na magacin. Svesna sam i problema i rešenja, samo čekam bolje dane...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima! Zaista bi mi značilo da čujem vaše mišljenje i kada pročitate ostale tekstove.
      Što se predsoblja tiče, dok ne dodju bolji dani, probajte da svaki put kada izlazite iz stana izaberite po jednu "sitnicu" iz predsoblja i bacite je. Ako ovo urade i vaši ukućani, efekti nakon nedelju dana biće iznenadjujući. Javite mi kako je ova "akcija" prošla kod vas. Pozdrav od Svetlane

      Избриши