Translate

субота, 10. октобар 2015.

SOBA KOJA RASTE - prvi deo


             

   Pre nekoliko meseci, moja drugarica je ušla u sobu svoje dvanaestogodišnje  ćerke I zaprepašćena zastala na vratima. Sve slike Diznijevih princeza I Vini Pua bile su odlepljene sa zidova I uredno složene na stolu. Ali, šok od pogleda na gole zidove, sa ostacima lepka I neodlepljenih delića sličica, brzo je zamenilo novo otkriće – njena ćerka je porasla! Jer, hteli mi to ili ne, sviđalo se to nama ili ne, naša deca rastu. Preko noći, od devojčica u roze sobama porastu u devojčice spremne za neke druge boje.

    Jedno marketinsko istraživanje tržišta pokazalo je da se novac najlakše troši na kuhinjske dodatke I opremu za bebe. U opremu za bebe, naravno, spada I nameštaj za bebinu sobu. Jer, kada budući roditelji saznaju da će u kuću uskoro doći beba sve ograde padaju I svi racionalni, zdravo-razumski argumenti gube smisao. Da li je potrebno da pominjem bake, deke, tetke, kume…A dobro je poznato da kupovina samo zato što je nešto “preslatko” obično nije najpametniji izbor.


     Kada opremate sobu za dete, bez obzira na njegovu starost, prvo morate biti sigurni da je soba “zdrava”. Pod ovim podrazumevam da mora biti suva, toplotno I zvučno izolovana, sa odgovarajućim prozorima, zdravim podom I zidovima, svetla I čista. SVE OSTALO JE KOZMETIKA! Nemojte me pogrešno shvatiti, zaista smatram da je I estetika važna. Ali nas nekada ponese želja da sve bude “lepo I slatko” pa previdimo “zdravo”.
Zato ovo naglašavam.
   Kao I kod ostalih prostorija, pri opremanju sobe za dete prvo počnite od velikih površina - zidovi I pod. Danas se na našem tržištu mogu naći boje za zidove koje su napravljene za dečije sobe. To su boje na vodenoj bazi, disperzije ili poludisperzije, bez isparenja, brzo se suše I mogu se prati. I da vam posebno naglasim, ne mora da važi pravilo dečak-plavo, devojčica-roze! 

Osim ako to zaista želite!  Sve boje mogu da se koriste I za dečiju sobu. Preporučujem svetle nijanse,

     Za podne obloge, ako ste u mogućnosti, odaberite prirodne materijale, parket ili brodski pod. Ali I laminatni podovi mogu biti dobar izbor.



Za podne prostirke pokušajte da pronadjete one koje su izredjene od antialergijskih materijala. Trebalo bi da budu lake za održavanje I sa donjim slojem koji sprečava klizanje. Čupave, debele, vunene prostirke nisu dobro rešenje.


  Ako malo bolje razmislite, shvatićete da je detetu u sobi  potrebno obezbediti mesto za spavanje, deo za odleganje stvari i igračaka i radni kutak. U slučaju opremanja soba za bebe, radni kutak postaje mesto za presvlačenje bebe. I to je to! Veličinu kreveta odabraćete prema uzrasu deteta. Novac za krevet rasporedite tako da kupite solidan krevet i kvalitetan dušek. Da li je krevet u obliku automobila, plave ili zelene boje, za zdravlje vašeg deteta nije preterano važno, ali dobar i zdrav san jeste. 


      Zato kupujte pametno. 
      Nameštaj za odlaganje stvari, igračaka i knjiga treba da se sastoji od garderobnog ormara i nekoliko polica. Odaberite komade nameštaja koji svojom veličinom odgovaraju uzrastu deteta. Stvari u ormarima moraju biti dostupne detetu. Zato morate obezbediti da dete može lako i bezbedno otvoriti sve fioke i ormariće. 


Radni stolovi su obavezan deo sobe svakog školarca. Bezbednost, praktičnost i funkcionalnost su karakteristike koje želite za sto. I stolica odgovarajuće veličine i visine je neophodna.
  


      Postoji jedna karakteristika zajednička za sve komade nameštaja koje sam pomenula. A to je KRATKOTRAJNOST. Imajte na umu da svaki ovaj komad kupujete da bi se koristio nekoliko godina. Nakon toga, morate ga menjati. Deca rastu, kreveti postaju tesni, radni stolovi mali, ormari više nisu odgovarajuće boje....Jer i soba raste. Od sobe za bebe, postaje dečija, pa školska, tinejdžerska, studentska. Zato, kupovati za dečiju sobu komade nameštaja za koje planirate da naslede vaši unuci je....glupo!
   Ono što dečiju sobu može lako učiniti preslatkom, ljupkom, zabavnom, veselom i šarenom (a da porodica ne upadnete u dužničku krizu!), su dodaci. Sitnice koje možete svuda naći. Stikeri, jastučići, ukrasne kutije, plastični nosači i šarene korpe. 



 I zanimljiva lampa.  I igračke. I dečije knjige. Za dekoraciju dečije sobe korisnije je imati baku koja zna da šije nego najopremljeniji salon. 


   Postoji vrlo velika mogućnost da sam nekima od vas umanjila zadovoljstvo opremanja dečije sobe, ali to mi nije bila namera. Samo želim da mislite racionalno dok kupujete. I uživajte! Uživajte u činjenici da imate za koga da opremate tu sobu!

4 коментара: