Translate

среда, 20. јул 2016.

VOLITE LI TAPETE?



           Da sam vam ovo pitanje postavila početkom devedesetih verovatno bi pomislili da nisam baš uhvatila korak sa vremenom. Tapete su doživele svoje dane slave šezdesetih godina, kada je moda i estetika „dece cveća“ unela šarenilo, boje i cvetove i u enterijer. I u ovim krajevima se vrlo brzo proširila moda korišćenja tapeta. Pored estetske uloge, kod nas su tapete bile dobrodošle jer su nas spašavale  obaveznog krečenja na svake dve-tri godine.

    Jedna od mojih uspomena iz detinjstva vezana je za kupovinu tapeta za sobu, negde sredinom sedamdesetih. U tu kupovinu sam otišla sa tatom, u poznatu gradsku knjižaru i odabrali smo (i kupili!!!) lila tapete sa belom kašmirskom šarom! Zašto LILA i zašto sa KAŠMIRSKOM šarom, ne znam! Nismo znali ni kada nas je mama, zaprepašćena, to pitala nekoliko puta a, iskreno, ne znam ni sada! No, sestrina i moja soba dugo godina nakon toga bila je prekrivena lila tapetama sa kašmirskom šarom!
     Onda su tapete nestale iz upotrebe sve do kraja devedesetih, da bi svoje zlatno vreme dočekale u prvoj dekadi XXI veka. Svi veliki dizajneri su uvrstili tapete u svoje HOME kolekcije i njihov izgled, izrada, materijal i dizajn ostavljali su bez daha. Da li ste nekada pregledali kataloge proizvodjača tapeta? Tapete različiti dezena, složene po bojama, da se svaka sa svakom slaže i svaka sledeća lepša od predhodne? Moj savet je - ako imate problema sa donošenjem odluka, nemojte ići da birate tapete! Jer, u odnosu na tapete, problem biranja zavesa (o čemu sam pisala OVDE) je „laka vežbica“ vaše volje!

Nekoliko saveta o kupovini tapeta

Tapete se prodaju u rolnama čija je širina 53cm i dužine 10m. Ovde moram da vam skrenem pažnju na jedan tehnički detalj – na specifikaciji svake rolne postoji podatak POMAK  npr 265mm. To je podatak koji je vrlo važan kod tapeta koje imaju uzorak koji se mora uklapati, pa se svaka sledeća šlajfna koju lepite pomera 265mm gore ili dole da bi se šara uklopila. Zato kada računate površinu koju želite da prekrijete tapetama, na visinu dodajte i vrednost POMAKA ( npr. ako je visina vašeg zida 280 cm a pomak 265 mm, računaćete da je visina zida 280+26,5= 306,5cm)


-    važno je da poštujete preporuke proizvodjača, o vrsti lepka i    načinu lepljenja,
KVALITET
OSNOVA:
Papir

ODRŽAVANJE:
POSTOJANOST BOJE:
SERTIFIKATI:
CE kvalitetEmisija A+RAL kvalitet
POSTAVLJANJE
SMER:
UKLAPANJE:
Smaknuto 
Motiv: 530 mm
 
Pomak: 265 mm
LEPLJENJE:
SKIDANJE:

-    danas na tržištu postoji veliki broj tapeta od različitih materijala i pravljene su za korišćenje u različitim prostorijama. Zato, ako su vam potrebne tapete za kuhinju, kupite one koje proizvodjač preporučuje za tu namenu (one su proizvedene za korišćenje u prostorijama sa velikom vlažnošću, parom i perive su).


-   ako koristite tapete kao detalj u prostoriji, da bi naglasili neki zid ili detalj u enterijeru, možete odabrati tapet jačih boja i upečatljivog dezena. Za velike površine koristite tapete blažih boja i jednostavnijeg dezena,



-    poštujte preporuke proizvodjača o načinu održavanja tapeta.



    Primetili ste da vam u ovom tekstu nisam pisala o bojama i dezenima koje treba da odaberete. Zato što to ne znam! To je pitanje ličnog ukusa, zavisi od enterijera, nameštaja koji imate i ugodjaja koji želite da postignete. 



A za to ne postoji univerzalno pravilo. Ali, ako vam treba moja pomoć, pošaljite mi fotografiju svoje prostorije i opis onoga što želite i ja ću vam sa zadovoljstvom, odgovoriti!

U tekstu su korišćene fotografije tapeta ROMA Company Beograd


1 коментар: