Translate

среда, 21. март 2018.

SAMO 4 KORAKA DO NOVOG ENTERIJERA           Ako ovo proleće želite da iskoristite da napravite neke promene u svojoj kući, onda je ovaj tekst upravo za vas. Pokazaću vam kako možete kombinacijom već postojećih stvari i novih detalja u samo 4 koraka postići veliku promenu.

1)   prvo što morate da uradite je da iz prostorije koju želite da ulepšate izbacite sve ukrase i detalje ( jastučiće, lampe, vaze, činije, ...) Bilo bi korisno da skinete sa zidova i slike koje više ne želite u toj prostoriji. Ako želite, izbacite i tepih i zavese.. Sada je pred vama prostorija u kojoj je samo nameštaj. Dobro ga pogledajte – ako su vam komadi nameštaja neutralnih boja ( bela, crna, sve nijanse sive, sve nijanse od krem, „ bela kafa“ do tamno braon, sve prirodne boje drveta...) onda kao dodatnu boju u enterijeru možete izabrati boju koju želite i volite.

crvena

roze

žuta


Ako imate neki komad nameštaja koji je karakteristične boje ( na slikama ispod to je ovaj tamnoplavi trosed ili crveni kineski tepih) ili vam je jedan zid okrečen u jaču boju, onda će to biti centralna boja vašeg enterijera.

tamnoplavi trosed

crveni tepih

zid u jakoj boji2)   sada je potrebno da u prostoriju unesete detalje i ukrase koji  će biti u skladu sa vodećom bojom. Ako niste sigurni koje boje su u skladu sa vašom vodećom bojom, poslužite se trikom i pomoć potražite u ovom tekstu ili na Pinterest-u. Ovde poštujte jedan princip - ako je boja intenzivna i jaka koristite je za manje detalje, a pastelne, mirnije boje koristite za velike površine ( zavese, podne prostirke ).
3)   postoji još jedan jednostavan trik kojim se služe dizajneri da bi izbegli uniformisanost i dosadu u enterijeru a to je korišćenje materijala različitih tekstura. Ako birate jastučiće, osim različitih boja i dezena, izaberite i različite tkanine. Neverovatno je koliku promenu u enterijer moće uneti jedan jastuk napravljen od veštačkog krzna.  
4)   na sledećoj slici prikazan je još jedan dizajnerski trik – odabirom detalja koji se „sijaju“ kao što je stočić, ukras na stolu, stakleno podnožje lampe, dobili smo osećaj da enterijer izgleda skupo i glamurozno. Probajte, nećete se pokajati!  
    Detalje koje želite možete pronaći u prodavnicama nameštaja, galerijama, knjižarama, prodavnicama “sve za 100, 150, 250....”. I po različitim cenama. Ali nije važno koliko koštaju. Dobra osobina detalja je što ih ne morate kupti sve odjednom. Prvo kupite dva, tri komada, pa ih postavite u svoj enterijer. Premeštajte ih, grupišite ih, nadjite im potpuno neočekivano mesto. Onda ćete videti gde vam “fali boje” i znaćete koji bi vam detalj najbolje odgovarao. Znaćete da li da kupite sveću, jastuk, činijicu, sliku, ogledalo, figuru ili lampu.
    Dajte sebi slobodu da se igrate detaljima. Pri njihovom odabiru jedino je važno je da vam se svidjaju. Da vam izmame osmeh kada ih pogledate. A kada vam dosade, zamenite ih novim.
   Volela bih da probate ovu malu igru. Ne morate menjati celu prostoriju. Odaberite jedan kutak i sledite ova četiri koraka. Jedan  mali savet - kuhinja je idealna za ovu promenu! Znam da će vam se svideti!

P.S. Ne zaboravite da fotografišete PRE i POSLE transformacije. 
        Iznenadićete se rezultatom!
   

2 коментара: