Translate

уторак, 2. септембар 2014.

DOBAR PLAN - POLA POSLA



          

    Nadam se da ste shvatili i zapamtili  savet o klaviru. Sada je vreme da se ozbiljno  prihvatite posla. Morate napraviti dobar, tačan i detaljan plan svake prostorije.
   Da počnemo! Prvo, merenje. Najlakše je da svaku prostoriju posebno izmerite i nacrtate. Da vas ne bih uplasila pričom o razmeri, najjednostavnije je ovako – 1m  koji izmerite  prostoru  biće 2cm na papiru. To znaci -  izmerite zid vaše sobe i njegova duzina je 4.5m. Tada na planu taj zid nacrtate kao liniju dužine 9cm. 

I tako nacrtate plan svake prostorije. Sada u te planove ucrtajte mesta gde se  nalaze prozori i vrata,  stubovi,  odžak (ako su van linije zida) i sve gradjevinske detalje koje ne možete pomerati.
    


    Da li imate komade nameštaja koje želite da unesete u stan? Morate izmeriti i njih. Ako već znate gde želite da ti komadi stoje, ucrtajte ih u plan (morate i ovde poštovati pravilo 1m=2cm).
    Probajte da ucrtate komade nameštaja koje tek treba da kupite, na mesta u planu gde ste planirali da vam stoje. 

    Ideja koja pomaže je da taj nameštaj ucrtate olovkom druge boje od boje koju ste koristili za ucrtavanje komada koje već posedujete. Tako ćete imati bolji pregled ’novog’ i ’starog’ nameštaja.
    Sledeći korak vam može biti komplikovan, ali će vam kasnije pomoći. Evo šta treba da uradite – izmerite (na crtežu) dimenzije namestaja koji je potrebno da kupite. Dobijene mere „prebacite“ u stvarne dimenzije, poštujući pravilo 2cm na crtežu je 1m u prostoru.


Primer: duzina dvoseda koji ste ucrtali je 4,5cm, što znači da bi njegova stvarna dužina bila 2,25m. Da li je sada jasnije? I tako za svaki ucrtani komad. Ovo će vam koristiti kada budete kupovali nameštaj jer ćete imati okvirne dimenzije svakog komada.


   

   Ako ste pratili sve korake, sada bi trebalo da imate: 
- slike iz časopisa koje ste odabrali, 
- skicu svake prostorije, sa dimenzijama i ucrtanim nameštajem i 
- spisak svakog komada nameštaja koji morate kupiti sa okvirnim dimenzijama.
    
   Sad već morate biti ponosni na sebe!

Нема коментара:

Постави коментар