Translate

четвртак, 28. август 2014.

ZNATE LI ŠTA VAM TREBA?



     

     Pre nego što vas uhvati  manija kupovanja stvari za stan, morate dobro razmisliti o tome šta vam, tačno, treba.
     Svi vi koji ste kupili stan u nekoj novogradnji, verovatno ste pre izbora stana imali vremena da razmislite o odgovarajućem broju soba, kvadraturi, rasporedu prostorija. Ali, pretpostavljam, da su finansije bile najvažniji faktor prilikom odlučivanja!
     S druge strane, vi koji ste svoj stan nasledili, niste bili u mogućnosti da birate. I jedni i drugi, sada se nalazite pred problemom usklađivanja funkcinalnosti stana sa svim potrebama ukućana.

   U vreme industrijskog razvoja tadašnje velike Jugoslavije, kada se najviše gradilo, stanovi (a takvih je danas najviše) su projektovani za ’’prosečnu jugoslovensku porodicu’’.
     Prosečna jugoslovenska porodica, po statističkim podacima, bila je četvoročlana i činili su je roditelji i dvoje dece. Roditelji su bili zaposleni, radili od 7h do 15h, a slobodno vreme provodili sa porodicom. Deca su išla u školu (što im je oduzimalo pola dana), a ostatak dana provodili u slobodnim aktivnostima. I to je to.
   Molim vas, razmislite da li poznajete bar jednu porodicu koja na početku XXI veka odgovara ovom opisu!
    Današnja porodica se sastoji od članova, najčešće, tri generacije. Roditelji, ako ih je dvoje i ako oboje rade, verovatno ne dolaze kući pre 17h. Takođe, bar jedno od njih nastavlja da radi i kod kuće. Deca, koja pored škole imaju treninge, muzičke škole, privatne časove,...Da ne zaboravim – kućni ljubimac! Ako nije zlatna ribica, to je još jedan član o kome morate da mislite!
    Dakle, u svom novom stanu morate da obezbedite prostor za život svakog člana porodice i SVE njihove potrebe. Što znači da pored prostora za spavanje, ishranu, higijenu, boravak u toku dana, potrebno je da isplanirate i prostor za kompjuter ili radni sto,  prostor za  stalak za note (jer vaša kćerka mora dva sata dnevno da vežba violinu), mesto za jastuk vašeg kućnog ljubimca, mesto za šivaću mašinu ili štafelaj.....Jesam li pomenula da je potrebno da sve rasporedite tako da možete da se krećete kroz stan, a da ne udarate ili preskačete nameštaj (ili ukućane!)???


   Ako do kraja ovog teksta niste odustali od svega i dali oglas da  prodajete stan, onda vam čestitam na istarajnosti. Verujte mi, uživaćete na kraju!

Нема коментара:

Постави коментар