Translate

понедељак, 13. октобар 2014.

DNEVNA SOBA - drugi deo



 

Pogledajte svoj crtež dnevne sobe. Crtez primera koji sam vam ja dala  izgleda ovako:

   Kao što možete zaključiti na ovom primeru se odvajaju dva prostora – prostor za sedenje, druženje, primanje gostiju i prostor za čitanje, učenje, slušanje muzike, hobije....
  Sada ucrtajte glavne smerove kretanja kroz prostoriju. To su kretanja između različitih delova prostorije. Ovaj korak je važan jer vam omogućava pregled prostorije i pokazuje vam pravce gde ne smete planirati nikakav nameštaj.

  Takođe, morate obezbediti i mogućnost kretanja u tzv. sekundarnim ili manje važnim pravcima, kao što je prilaz prozoru, pravac od mesta za sedenje do televizora, od mesta za sedenje do ormarića za piće,....I te smerove kretanja ucrtajte. Tu možete postaviti manje komade nameštaja koji se lako mogu pomeriti ili obići.

PROSTOR I NAMEŠTAJ ZA SEDENJE
   Prostor namenjen sedenju i druženju ukućana i gostiju je centralni prostor u dnevnoj sobi (što ne znači da mora biti u centru sobe). Tu se ukućani moraju osećati prijatno i udobno. Kroz taj prostor ne sme prolaziti ni jedan pravac kretanja. Odaberite nameštaj koji je udoban za duže sedenje, sa sedištima različitih visina, dubina i tvrdoće.
više detalja o slikama pročitajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

 Kombinujte trosede sa foteljama, niskim  stolicama, tabureima,...Zapamtite da je najprijatniji položaj za sagovornike ako sede pod pravim uglom. Grupišite mesta za sedenje tako da sagovornici mogu da učestvuju u razgovoru bez potrebe da povise glas. 

  
 više detalja o slikama pročitajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Takođe, grupišite sedišta tako da ni jedno mesto ne bude izolovano, da bi osoba koja tu sedi mogla učestvovati u razgovoru. I nikada, nikada ne postavljajte stolice duž zida – to je vaša dnevna soba a ne zubarska čekaonica! 

više detalja o slikama pročitajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Najbolje je ako možete da kupite komade nameštaja koji imaju „duplu“ funkciju, kao što je klub stočić sa skrivenim dodatnim sedištima ili tabure koji ima prostor za odlaganje,....

PROSTOR I NAMEŠTAJ ZA ČITANJE, UČENJE,....
   Ako u porodici imate đaka ili studenta, ili ako vaš posao zahteva rad i kod kuće onda vam je neophodan prostor za rad. Takav prostor možete organizovati u jednom delu dnevne sobe. Postarajte se da, ukoliko je to moguće, bude odvojen od dela u kome se sedi. Nameštaj koji birate mora biti u skladu sa ostatkom dnevne sobe i mora omogućavati udoban rad. Nemojte zaboraviti da obezbedite i nameštaj za odlaganje knjiga, pribora za pisanje ili pribora za hobije. Takođe je važno da tom prostoru obezbedite dobru rasvetu.
  Znam da će zvučati malo neverovatno, ali kutak za kućnu kancelariju možete organizovati u vrlo malom prostoru. Evo nekih primera:

više detalja o slikama pročitajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA


PROSTOR ZA DECU
  Ovaj deo dnevne sobe može se nazvati i slobodan prostor. Naime, ako će u vašem stanu živeti i mala deca morate im obezbediti deo za igru. Znam da ste planirali da se oni igraju u svojoj sobi, ali i sami znate da deca vole da se igraju u prostoriji u kojoj borave odrasli. To i nije tako loše, jer su ipak sigurniji  uz vas. Zato odvojite mali prostor u dnevnoj sobi (ovde mislim na slobni prostor poda) koji će biti  bez nameštaja. 

više detalja o slikama pročitajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Ako u jedan ugao stavite i  korpu za igračke vaše dete će uživati. A to i jeste svrha svakog doma!

PROSTOR ZA TRPEZARIJU


  Vrlo često se u okviru dnevne sobe mora odvojiti i prostor za trpezariju. Iako vam trpezarijski sto sa stolicama može oduzeti značajan deo prostorije, takav raspored ima i svojih prednosti.  Sto vam, osim za obedovanje, može poslužiti i kao radna površina za različite hobije, može koristiti deci za učenje ili kao odlično mesto za druženje sa prijateljima uz neku društvenu igru. 


 Dnevnu  sobu morate dobro i osvetliti. Osim uobičajnog centralnog osvetljenja, najbolje je svakom pojedinačnom prostoru dati odgovarajuću rasvetu. Ovde se oslonite na zdrav razum! Mesto gde se uči ili čita mora imati jako, usmereno svetlo. Najbolje su lampe sa mogućnošću podešavanja jačine i pozicije svetla. Za deo prostorije gde se razgovara, odmara ili gleda TV potrebno je ugodno, prigušeno svetlo. Za zabave i proslave sa puno gostiju morate imati raskošno centralno osvetljenje.
  
   Zavese, prostirke, ukrasi, slike i ostala prateća oprema biće tema za sledeći post.
 

Нема коментара:

Постави коментар