Translate

четвртак, 23. октобар 2014.

TRPEZARIJA



 

    U današnjim novim stanovima, imati trpezariju kao zasebnu prostoriju može se smatrati luksuzom.  Trpezarijski deo je obično u okviru dnevne sobe ili kuhinje. Bez obzira gde ste predvideli da bude vaša trpezarija, pri njenom opremanju, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.
  Odabir stola – veličina i oblik stola koja vam odgovara zavisi od broja osoba koje će u trpezariji obedovati. Treba da znate da okrugli stolovi zauzimaju manje mesta u prostoru i oko njega se može smestiti više ljudi. 

  detaljnije o fotografijama pogledajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Takođe, dobro je da odaberete sto koji može da se razvlači, što će vam biti korisno kada treba da ugostite više osoba. Ako će za stolom obedovati deca, staklena ploča nije najbolje rešenje.
   Odabir stolica – odmah da znate, stolovi i stolice ne moraju biti stilski uskladjeni. Odaberite stolice udobne za duže sedenje. U salonu nameštaja, sedite na stolicu koja vam se sviđa i odaberite po udobnosti. Sedište mora biti na visini koja omogućava da vam dok sedite stopala budu na podu. Naslon stolice pomaže da sedite udobnije, ali ne sme biti suviše visok, tvrd ili iskošen. Nasloni za ruke mogu biti nepraktični za trpezariju jer ograničavaju pokrete ruku i mogu smetati prilikom obedovanja. 

detaljnije o fotografijama pogledajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Ako, ipak, volite takve stolice, može te ih odabrati za mesta na čelu stola. Osoba koja tu sedi ima više mesta nego ostali i rukohvati neće biti problem.
   Morate misliti i o ovome: da bi osoba udobno sedela za stolom potreban je prostor od 50cm od stola. Isto toliko prostora  je potrebno ostaviti da bi osoba koja poslužuje mogla da priđe svakom gostu.
    Odaber nameštaja – nameštaj za trpezariju, pored stola i stolica čini i komoda. Ona je predviđena za odlaganje posuđa, pribora i galanterije za ručavanje.  
   
detaljnije o fotografijama pogledajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA
Njihova gornja ploča može koristiti za odlaganje posuda sa hranom, čime se olakšava posluživanje.Ako posedujete skupo, dragoceno ili ukrasno posuđe i želite da ga izložite, odaberite komodu koja ima police i staklena vrata u gornjem delu. Mesto koje odaberete za komodu mora biti takvo da ona ne smeta posluživanju hrane i obedovanju

    Rasveta, tepih,...- osnovna rasveta u trpezariji mora biti luster iznad stola. Postavite ga tako da bude centriran u odnosu na sto. Njegova visina mora omogućavati dobro osvetljavanje stola, ali ne sme biti suviše nisko da smeta osobama koje sede za stolom. Ostala rasvetna tela u trpezariji mogu biti diskretnija i usmerena na detalje koje zelite naglasiti: slike, vitrinu, ukrase,...
      Kada birate prostirku za pod u trpezariji, pored dezena, boje i lepote, obratite pažnju i na materijal od kog je napravljen. Potreban vam je materijal koji se lako održava. „Čupavi“ tepih od vune, može lepo da izgleda, ali ćete ga mrzeti posle prvog čišćenja! 
  detaljnije o fotografijama pogledajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA
Trpezariju ne bi trebalo pretrpavati ukrasima. Dobro osvetljena slika na zidu je dovoljna. Neka vaša staklena vitrina sa servisom koji ste nasledili, bude centralni ukras u prostoriji.
    


Izgled svoje trpezarije uskladite sa dnevnom sobom ili kuhinjom čiji je deo. Tako ona postaje satavni deo vašeg stana koji možete koristiti i za druge, različite aktivnosti.

detaljnije o fotografijama pogledajte na FACEBOOK stranici MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA

Нема коментара:

Постави коментар