Translate

петак, 5. јун 2020.

DEKORACIJA NA POSLUŽAVNIKU        Iako nam se čini da ideje ne poznaju granice i da ono što se pojavi na jednom kraju sveta, u trenutku stigne na drugi, ipak  izgleda da to i nije baš tako!
   Zato se uvek iznenadim kada, na primer, jedan način dekoracije bude opšteprihvaćen i neizbežan na jednom kraju sveta a  istovremeno je kod nas nepoznat ili najblaže rečeno, redak. 
   Ako bar ponekad na You Tube –u pogledate neki od videa za uredjenje, dekoraciju ili DIY sigurno ćete zapaziti odredjen obrazac dekorisanja kuća. Trenutno je najpopularniji farm house-boho-franch stil. I u svakom od tih videa zapazičete  decorative trey  ili dekoracija na poslužavniku.


  
Šta je dekoracija na poslužavniku?

   Ideja je vrlo jednostavna pa zato nije jasno zašto nije prihvaćena i kod nas.. Naime, na ukrasni poslušavnik grupišete i dekorišete nekoliko medjusobno skladnih predmeta i to je to!


   Da budem malo jasnija...
   Za ovu dekoraciju potrebna vam je osnova. To može biti poslužavnik, ukrasni tanjir, držač za kolače, komad drveta ili mermera, ogledalo.... Na tu osnovu dodate nekoliko zanimljivih predmeta i njihov izgled, broj i raspored čine vašu dekoraciju. Takav aranžman možete staviti na sto, komodu, kamin, toaletni sto, kuhinjski pult, šank, policu, tabure, pomoćni stočić,...

Pravila dekorisanja

Ovo, naravno, nisu pravila kojih se morate pridržavati već smernice koja vam može pomoći. Dakle,
-         za osnovu odaberite predmet koji se po izgledu uklapa uz vaš enterijer. Već sam vam rekla da to ne mora biti poslužavnik već bilo koji predmet koji može poslužiti kao osnova,
-         ovde važi pravilo 3-5-7 tj koristite 3, 5 ili 7 predmeta kao dekoraciju,
-         korišćenjem predmeta različitih visina ili slaganjem jednog na drugi dobićete utisak razigranosti dekoracije,
-         preporučuje se da kao deo dekoracije stavite i zelenilo (sveže ili veštačko) čime doprinosite prirodnosti dekoracije,
-         jedinstvenost i lični pečat dobićete korišćenjem predmeta koji je jedinstven i karakterističan samo za vas    Koje ćete predmete koristiti kao deo dekoracije zavisi samo od vas. Tu, zaista, nema nikakvog pravila. To mogu biti vaze, svećnjaci, knjige, saksije, ukrasne kutije, nakit, ramovi, deo različitih kolekcija, čaše, šolje, parfemi, igračke, korpice, sapuni.....


    Kako će vaša dekoracija izgledati zavisi i od mesta i prostorije gde će biti izložena .
    Evo nekoliko najčešćih načina korišćenja

U kuhinji

   Često u kuhinjama imamo šank, ostrvo ili prazan deo pulta. To su idealna mesta za jedan ovakav aranžman. On može sadržati posudje, kuhinjske krpe, začine, kuhinjska pomagala, knjige recepata, .... Dobra osobina ovakvog aranžmana je što se može skloniti kada kuhinju koristite i vratiti kada završite sa kuvanjem.U dnevnoj sobi

   U dnevnoj sobi ovakav aranžman može stajati na klub stočiću, pored fotelje, na polici, kaminu ili tabureu. Kao deo dekoracije mogu se koristiti knjige, svećnjaci, fotografije, ukrasni predmeti.U spavaćoj sobi

    Kao deo dekoracije na noćnom stočiću, toaletnom stolu ili komodi. Ovde možete napraviti i dekoraciju „za nju“ i „za njega“ i postaviti na noćne stočiće pored kreveta.
U kupatilu

    Ovakva dekoracija  kupatilu dodaje element spa-centra. Peškiri, sapuni, mirišljave sveće, parfemi, posude sa tuferima, ..mogućnosti su bezbrojne!
Na toaletnom stolu

   Damski šik dobićete postavljanjem jednog ovakavog poslužavnika na toaletni sto.
Za vreme praznika

   Kad nas se ovakva vrsta dakoracije može videti za vreme velikih praznika. Oko Nove godine, Božića ili Uskrasa u svakoj kući se pojavi neki sličan aranžman. Ali na američkom kontinentu ovu vrstu praznične dekoracije podigli su na zavidan nivo.

Po boji

   Verovatno prva osobina po kojoj se ovakvi aranžmani i prave i razlikuju je boja. I, ako ste početnik u ovakvoj vrsti dekoracije probajte da boja bude vaša vodilja u nalaženju različitih predmeta koji zajedno mogu biti divna celina.


    Kada sam počela da pišem ovaj tekst mislila sam da će biti mnogo kraći i da o ovome nema puno da se kaže. Slike su tu! Ali, i sada kada završavam ovaj tekst znam da  mnoge detalje nisam pomenula. Zato, za sve što nisam rekla a zanima vas, pišite mi. I upustite se u zanimljivu avanturu stavranja svoje dekoracije na posluavniku!

Нема коментара:

Постави коментар