Translate

субота, 13. јун 2020.

KAKO VAM IZGLEDA DVORIŠTE?     Postoje teme kojima se vraćam svake godine. Teme koje se same nametnu.
    
    I, evo, opet smo na pragu leta. I ova godina, sa svim svojim specifičnostima, neobičnostima i vanrednim situacijama, donela je neke nove-stare teme.
   Da vas pitam – koji je vaš utisak, kako nam izgledaju dvorišta?
Odgovor na ovo pitanje može biti od divno do očajno  i svi opisi izmedju ova dva.


    
    Zato i pišem ovaj tekst jer želim da zajedno razmislimo o ovome. Koliko god da razmišljam postoje neka pitanja na koja nemam logičan odgovor. Na primer, ako znamo da naše žene imaju naviku da razmenjuju rasade, saksije i pelcere, da svaka okrnjena šoljica služi kao posuda u kojoj se neka biljka čuva dok ne pusti koren i da je svaka od nas bar jednom u životu otkinula pelcer sa biljke u hodniku neke javne ustanove, zašto nam onda neka dvorišta izgledaju pusto?    I zašto pravimo male, privatne deponije u svom dvorištu? Da li zaista verujemo da će mašina za veš koja više ne radi, nekim čudom postati vredni raritet pa je čuvamo u dvorištu pokrivenu najlonom?  I da će ponovo, jednom, zatrebati?
   I da li je, zaista, toliko teško imati travnjak koji treba pokositi svake tri nedelje ako biramo da od oktobra do marta gacamo po blatnjavom dvorištu?


    Jer ako ste ikada, putujući kroz naseljena mesta, zagledali dvorišta i kuće sigurno ste primetili jedan zanimljiv detalj – najlepša i najveća kuća ne izgleda lepo ako dvorište nije uredjeno kao što i najskromnija kuća ima bajkovit izgled u lepoj cvetnoj bašti.


   I onda shvatite da je uzaludno uredjivati kucu ako vam je put do nje blatnjav, neuredan i zapušten.

     Zato ću vas nešto zamoliti – hajde da zajedno napravimo galeriju fotografija lepih dvorišta, bašti i  prilaza. Slike u ovom tekstu sam našla na Pintarest-u (https://www.pinterest.com/lelanovakovic39/bašta-i-dvorište/)  kao ilustraciju za tekst. Zato vas pozivam da mi pošaljete svoje fotografije. Slikajte svoju ili susedovu baštu ili dvorište i pošaljite mi. Neka sledeći post na ovom blogu bude galerija fotografija koja će pokazati primere divnih i rascvetalih  dvorišta.
    Radujem se sledećem postu!Fotografije mi možete poslati na email         
 kujovicsvetlana@yahoo.com
 skhomedesign@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар