Translate

понедељак, 15. септембар 2014.

MERE, NOGICE I NEUTRALNE BOJE


          

     Hteli vi to da priznate ili ne, od trenutka kad se pojavila mogućnost da ćete postati vlasnici stana počeli ste da obilazite prodavnice nameštaja i opreme. Nije to ništa čudno i neobično.
     Zato želim da vam ukažem na nekoliko detalja o kojima morate voditi računa pri izboru nameštaja.
     Prvo i najvažnije pravilo je – UVEK sa sobom nosite svoj crtež prostorije za koju birate nameštaj i (okvirne) dimenzije komada koje zelite da kupite. Sećate se, na mom primeru to je bio dvosed, čija je dužina 2,25m? Dakle, kada u prodavnici nadjete dvosed koji vam se svidja, proverite njegovu dužinu. Ako je njegova dužina 2,30m, to je u redu i možete razmišljati o potencijalnoj kupovini. Ali, ako je dvosed dužine 2,50m ili više, onda vam njegova dimenzija NE odgovara i ne možete ga kupiti, bez obzira koliko vam se svidja! Zaboravite ga i nađite drugi!


    Uvek imajte u vidu činjenicu da u velikim prostorima, kakvi su obično saloni nameštaja, pojedinačni komadi izgledaju manji nego u prostorijama veličine vaše sobe. Zato je neophodno da svaki komad izmerite i uporedite sa svojim crtežom i merama.
   


    Takodje, komadi nameštaja koji imaju nogice i podignute su od poda, izgledaju ’lakše’ i zato su pogodne za manje prostorije. To se posebno odnosi na veće komade, kao što su sedeće garniture, fotelje, komode.

    
      Postoji još jedno pravilo koga se ja pridržavam. Vrlo je jednostavno i korisno. Naime, ako malo razmislite shvatićete da se neki komadi nameštaja ne menjaju često. Kada ih kupite moraćete da ’živite’ sa njima dugi niz godina. To su obično komadi radjeni po meri, garniture za sedenje, ugradni plakari, fiksirane police... Zato je najpametnije da za ove komade birate materijale neutralnih boja i dezena. Oni će biti osnova vašeg enterijera i neutralnost njihovog dizajna će vam omogućiti da se ’igrate’ sa detaljima. 



Tako ćete moći da promenom boje zidova, tepiha i jastučića izmenite izgled cele prostorije.

       Znam da ste nestrpljivi da što pre opremite svoj dom i da vam je svaki savet dragocen. Zato ću ovu našu priču ubrzati. Za dva dana ću vam pričati o bojama.

Нема коментара:

Постави коментар