Translate

понедељак, 8. септембар 2014.

PROVERA, PRE SVEGA


             


   Ovaj  tekst sam, možda, morala da postavim ranije, ali ni sada nije kasno. Razlog zašto o ovome nisam pisala pre teksta o merama i skicama je, što ćete o većini  onoga što ću vam ovde naglasiti reći da se podrazumeva!  Ako sam nešto do sada naučila, to je da se vrlo malo toga u poslu podrazumeva.   
   Dakle, sve što sledi namenjeno je, prvenstveno, vama koji uređujete stari stan. Jer ste sa stanom „dobili“ i stare zidove, podove, plafone, instalacije, stolariju..... Zato, pre nego što stan napunite svim onim divnim stvarima koje planirate da kupite, zastanite za trenutak i  sve proverite još jednom.

1)   PLAFON – proverite da imate „karatavan“ (što je često u starim zgradama) ili ploču. Da li su vidljive pukotine po površini plafona ili na sastavu sa zidovima? Da li postoje ukrasi, rozete ili grede koje želite da uklonite ili sakrijete? Da li je plafon previsok, pa je potrebno spustiti tavanicu?
     


2)   ZIDOVI – morate znati od kog su materijala da bi znali kako sa njima da postupate. Da li postoje pukotine, vlaga ili tragovi nekih bivših građevinskih radova? Da li postoje gipsani ukrasi, obloge ili tapete koje želite da skinete?
3)   PODOVI – bez obzira da li su kameni, drveni, betonski ili od keramičkih pločica svako oštećenje morate popraviti. Da li materijal od koga je pod odgovara funkciji koju će imati prostorija? Da li ima labavih i škripavih dasaka? Da li je parketu potremno „hoblovanje“?
           



4)   ELEKTRIČNE INSTALACIJE obavezno proverite stanje instalacija u celom stanu. Morate znati kuda su „provučene“ elektro-instalacije, gde su utičnice i prekidači i koliko ih ima. Da li je potrebna njihova zamena? Da li broj i mesto utičnica i prekidača odgovara funkciji svake sobe? Ovo je posebno važno za kuhinju i prostorije gde ćete imati računare, televizore, kućni bioskop.
                 
 

 5)   STOLARIJA – da li kvalitet postojećih vrata i prozora odgovara vašim potrebama? Da li je broj, veličina i mesto  vrata i prozora adekvatan? Da li bi, zbog prolaza, bilo bolje da se unutrašnja vrata otvaraju na drugu stranu? Da li postoje pragovi, u kakvom su stanju i da li ih treba ukloniti (zbog dece, starijih osoba, osoba sa invaliditetom)?
6)   GREJANJE – dobro razmislite o načinu grejanja stana. Da li ima dovoljno grejnih tela i da li su efikasni? Da li postoji mesto za odlaganje čvrstog goriva? Da li su termostati ispravni i na adekvatnim mestima?
7)   VODOVODNE INSTALACIJE – proverite stanje vodovodnih i kanalizacionih cevi u kupatilu i kuhinji. Da li su cevi očuvane i neoštećenje? Da li su odvodi dovoljno velikog prečnika za vaše potrebe? Da li u kuhinji imate adekvatne priključke i odvode za sudo-mašinu i frizider sa ledomatom? Da li sve slavine dobro funkcionišu?
  
                                   https://www.youtube.com/watch?v=zPA_HwJrphU

        Budite iskreni i priznajte mi, koliko ste puta, dok ste čitali ovaj tekst  pomislili „Pa to se podrazumeva!“. A sada, budite iskreni pa priznajte sebi šta ste od svega navedenog i uradili!
    Sve nedostatke koje ste primetili morate popraviti pre unošenja nameštaja. Ako ostavite „za kasnije“ biće mnogo komplikovanije. I mnogo skuplje!
     
     Ako ne verujete meni, verujte Tomu Henksu!

Нема коментара:

Постави коментар