Translate

субота, 24. октобар 2015.

PRIČA O CRVENOM ZIDU



           Ako ste pročitali nekoliko mojih tekstova, sigurno ste primetili da sam zagovornik ideje da vaš dom treba da liči na vas, a da su svi trendovi, preporuke dizajnera i slike u časopisima samo obilje dobrih ideja koje možete iskoristiti.
   Zato je posao kojim se bavim tako zanimljiv. Jer ne postoje dve iste osobe i zato ne treba da postoje dva ista enterijera.
    Na jednom kursu o uredjenju enterijera dve dame, Dijana i Emilija, su postavile  isto pitanje:“ Da li da jedan zid u dnevnoj sobi okrečim u crveno?“ Jednostavno pitanje. I odgovor može biti jednostavno DA ili NE. Ali, (kod mene) nije sve tako jednostavno!
    „ Zašto želite crveni zid?“ bilo je pitanje koje sam postavila i  Dijani i Emiliji.
    Dijana je rekla da je celog svog života želela da ima crveni zid, jer je smatrala da je to šik i ekstarvagantno. Ali nikada nije imala hrabrosti da to i uradi.
    Emilija je uživala u prelistavanju časopisa o enterijeru i na naslovnoj strani jednog takvog časopisa videla prelepi dnevni boravak sa crvenim zidom koji joj se svideo.

JEDAN BEOGRADSKI ENTERIJER   design by Svetlana K.

    Da li zid u dnevnoj sobi okrečiti u crveno?

    Odgovor za Dijanu je DA! Jer ako nešto želite celog svog života onda to treba da uradite. Ispunjavanje svoje dugogodišnje želje će vas, sigurno, usrećiti! A, šta ako to uradite i shvatite da ste pogrešili? Pa, šta?! To se rešava jednom kantom boje! Okrečite u crveno, vidite da li vam odgovara, ako ne izgleda kako ste zamišljali prekrečite u drugu boju. Ali ste uradili ono što ste želeli godinama! I sad znate. I slobodni ste da želite nešto novo!

    Odgovor za Emiliju je NE! Emilija živi u stanu sa suprugom, dvoje dece, svekrom, psom i kanarincem. Ima i zlatnu ribicu. I svi oni većinu svog dana provode u dnevnoj sobi. Tu je, naravno, i televizor. Tu primaju goste. I Emilija razmišlja o crvenom zidu!!! Rekla sam joj da prvo obezbedi krevet na nekom psihijatrijskom odeljenju, pa tek onda da okreči zid u crveno. Smejale smo se tome. Ali ja nisam pokušala da budem duhovita. Pokušala sam da joj slikovito objasnim razlog zašto kažem NE. Jer pored gužve, glasova, zvukova sa TV-a, laveža, dovikivanja, telefoniranja i muzike, gledanje u crveni zid nimalo ne pomaže. Crvena boja u enterijeru ubrzava krvotok i rad mozga, pojačava čula i agresivnost. A u situaciji u kojoj je Emilija to je zaista nepotrebno.

DETALJ   design by Svetlana K

    Ceo ovaj tekst pisala sam da bih vam ukazalala na dve činjenice. Prvo, ako postoji nešto što želite u svom enterijeru ali to niste nigde videli, niko to nije uradio i niste sigurni kako će izgledati, URADITE TO. Bez obzira koliko „ludo“ bilo. Bez obzira šta će ko da kaže. Bez obzira da li se drugima svidja. Vaša kuća, vaša odluka, vaša sloboda.
     Drugo, nije svako rešenje koje vidite u skupim časopisima pogodno za vas. Dizajnerska rešenja, posebno ona na naslovnim stranama su smišljena u marketinške svrhe. Smišljena su da „lepo izgledaju“ i da se dobro prodaju. Zato prelistavajte časopise, kradite ideje, pokušajte i da kopirate, ali prilagodite sebi! Svom životu, stanu, potrebama, ukusu, željama i budžetu!

Jer važno je da volite prostor u kom živite!



   Veliko hvala mojim prijateljima Saški i Nebojši, jer me je jedan razgovor sa njima inspirisao da napišem  ovaj post.


9 коментара:

  1. Trebalo je da prođe mnogo vode Dunavom da svoj dom počnem da udešavam onako kako meni odgovara, a ne kako je TRENDI ;) Odličan tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pohvali! Može biti da sam ja malo dosadna sa stalnim ponavljanjem da dom treba da liči na vlasnika! Važno je da ste sa faze TRENDI prešli na fazu MOJ DOM! Znam da prelazak nije bio lak.Čestitam na hrabrosti!

      Избриши
  2. Ja sam imala crvenu dnevnu sobu. Volim crveno i to je bilo OK. Lako i za održavanje i efektno. Ali ne možete verovati kakav mi je užas napravila plava (ona šerpa-plava) boja u kuhinji. Davila me, kuhinja je postala tesna i mračna, posebno zimi kad inače nema mnogo svetla!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, da, šerpa-plava vrlo lako "uguši" prostor. To je boja koja je hladna i tamna. Kao i trava-zelena, sunce-žuta, pink i jarko ljubičasta, to su boje koje, da bi dobili taj intenzitet (koji nam se svidi na testeru) moraju u sebi imati mnogo pigmenta. Zato velike površine tih boja mogu biti neprijatne za gledanje. Preporuka - koristite takve boje na malim (stvarno malim!) površinama ili u detaljima. Pozdrav od Svetlane

      Избриши
  3. Prvi put sam crveni zid videla kod moje svekrve. Iako nikad nisam pomisljala da to uradim, kada sam videla njen pomislila sam kako je to u stvari odlicna ideja. Jer njen zaista super izgleda. I lici na nju :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve ste rekli - LIČI NA NJU! Vi napravite neki koji liči na vas. Bez obzira na boju. Pozdrav od Svetlane

      Избриши
  4. Odlican tekst! ja volimcrvenu boju ali u dnevnom boravku sam se odlucila za crvene detalje ( ugaona garnitura, slike sa dominacijom crvene boje, lampa...) u kombinaciji sa bez zidovima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pohvalama! Uvek je najbolje "jake" boje koristiti za detalje. Posebno u dnevnom boravku gde cela porodica provodi veliki deo dana. Čestitam na izboru i hrabrosti. Pozdrav od Svetlane

      Избриши