Translate

среда, 04. новембар 2015.

MOJA BIBLIOTEKA
     Ovo je nedelja kada se održava Sajam knjiga u Beogradu. I htela ja to ili ne, svi razgovori, televizijske emisije, planovi mojih prijatelja bili su vezani za to. Jedna moja prijateljica je, planirajući svoju posetu Sajmu, rekla: “Imam spisak knjiga koje ću da kupim, ali gde ću s njima kada ih donesem kući?” I tako sam počela da razmišljam o tome.


      Da svi imamo problem sa prostorom za odlaganje, to je poznato. Ako bismo sve stvari koje posedujemo podelili na one koje moramo imati I one koje nisu neophodne za život verovatno bi knjige bile u ovoj drugoj grupi. (Da odmah naglasim, potpuno sam svesna činjenice da se ljudi dele na one koji misle da je prethodna rečenica 100% tačna I one koji misle da je 100% netačna.)
    I tako, ako spadate u one kojima su knjige neophodne u životu, a živite u ne baš velikom stanu, svaki Sajam je mali stres. Treba biti racionalan. Morate ili povećati prostor za čuvanje knjiga ili smanjiti broj knjiga. Ne postoji treće rešenje.
   Pažljivo pogledajte svoj stan. Da li postoji neki neiskorišćen kutak, upust u zidu, prozorska daska, deo zida pogodan (i slobodan) za policu,...? Svaki kutak može biti potencijalno mesto za policu.

Slobodan zid iskorišćen za biblioteku
Prostor ispod stepeništa
Biblioteka kao pregradni zid
Slobodan ugao je dovoljan za originalnu policu
Stare cigle, nekoliko dasaka i polica je tu!

  Ali i ovde morate poštovati neka pravila;
-         knjigama morate dovoljno mesta da „dišu“. Nemojte redjati knjige u dva reda, niti jednu na drugu. Papir ima tendenciju da upija mirise i skuplja prašinu, pa je neophodno knjige redovno provetravati,


-         nemojte knjige držati u prostorijama u kojima će biti izložene vlazi, pari i visokim temperaturama,
-         police na kojima su knjige trebalo bi da budu bar 1cm odvojene od zida, da bi obezbedili protok vazduha,
-         vredne knjige bolje je čuvati u zatvorenim policama,
-         vertikalne „daske“ na kojima su knjige složene mogu se pod teretom knjiga saviti pa bi trebalo obezbediti mogućnost njihovog obrtanja.

Ako ste već iskoristili sve skrivene kutke svog stana, vreme je za PLAN B. Morate se oprostiti od nekih knjiga. To, otprilike, glasi ovako „koliko knjiga unesete u stan, toliko morate i izneti“ U vašoj biblioteci sigurno postoje knjige koje;
-         su duplikati,
-         su oštećene,
-         posle čitanja ne želite da zadržite, i td.

Sada pronadjite prijatelje, poznanike, biblioteke i ustanove koje bi bile presrećne da dobiju knjige koje su vama višak. Tako ćete svoje odbačene knjige moći da „posećujete“ kad ih se poželite!  


2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Olja! Prvu verziju ovog teksta završila sam pre našeg susreta, u nedelju. I onda ste mi vi ispričali kako ste podelili svoju biblioteku pa sam ja "morala" da izmenim svoj tekst. Ako vam se svidja, želim da znate da je to i vaša zasluga. Hvala vam na tome!

      Избриши