Translate

понедељак, 28. децембар 2015.

NOVOGODIŠNJI SVEĆNJACI - uradi sam
             
    Već sam pomenula da većina saveta za ukrašavanje doma koji se ovih dana mogu naći u časopisima ili na internetu, zahteva puno vremena za izradu ili detalje koje morate unapred obezbediti. Zato sam želela da pronadjem način da napravite ukrasne detalje bez puno vremena i novca.
    Pored nekoliko predloga koje sam vam pokazala u prethodnom postu, želela bih da vam prikažem „uradi sam“ način da napravite, u ovom slučaju, svećnjake za manje od pola sata (koliko je meni trebalo) i sa onim što sigurno imate u kući.
    Za ovaj mali zadatak potrebno vam je:


-         staklene čaše bilo kog oblika (možete koristiti bilo koje staklene posude koje imate npr. vaze, tegle, činije,...). Ja sam iskoristila i veliku belu sveću koju sam imala,
-         salvete,
-         jedno belance,
-         četkica,
-         malo šećera
-         i dobra volja.

    Belance mutite kratko, da se ne pojave mehurići. Motive sa salveta isecite i odvojite sloj na kom je odštampana slika. 


    Pomoću četkice čašu premažite belancetom, koje nam služi kao lepak (kada prodju praznici čašu operite i možete je ponovo koristiti). Motiv koji ste odabrali lagano zalepite na čašu. Budite oprezni jer se salvete lako cepaju. Kada ste motiv postavili kako želite, lagano ponovo premažite belancetom. U ovoj fazi, slike izgledaju bledo i providno, ali se ne brinite jer će dobiti svoju pravu boju kada se osuše.

    
    Moja ideja da ukrasim sveću je, nažalost, propala jer je slika otpala kada se belance osušilo. Zato, ako želite da ulepšate sveću umesto belanceta morate koristiti lepak.
    Primetićete da jedna moja čaša ima zlatni rub, koji se baš ne slaže uz novogodišnju temu. Da bih to prikrila, rub sam premazala belancetom i čašu umočila u šećer. 


    Tako sam dobila efekat snega. Pametno, jel da?
    Sada je jedino preostalo da u svoje svećnjake stavim sveće i nadjem odgovarajuće mesto uz jelku.


   
   Da se razumemo, ja se divim osobama koji se bave dekupaž tehnikom i stvaraju jedinstvena umetnička dela. Ovo je moj, amaterski rad i jedina mu je namena da vam pokažem da se zanimljivi detalji mogu napraviti od sitnica koje imate u kući.

  Ali bez obzira da li ćete ukrase kupiti ili napraviti, zapamtite – najlepši ukras u vašoj kući je vaš osmeh i osmeh vaših ukućana. Zato se nasmešite i nasmejani udjite u novu godinu!

   Ako ste pravili svoje ukrase, pošaljite mi fotografiju. Biće mi zadovoljstvo da prikažem i vaše umetničko delo. Pozdrav!


A sada nešto novo i nadam se, zanimljivo - početak mog You Tube kanala MOJA KUĆA JE NAJLEPŠA gde ćete naći video postove sa idejama, primerima i savetima o uredjenju. Počinjemo sa videom Novogodišnja jelka za Božić koji prati ovaj tekst. Mnogo bi mi pomoglo da čujem vaše komentare, primedbe i sugestije na ovaj prvi video da bi svaki sledeći bio sve bolji. Hvala unapred!

3 коментара: