Translate

субота, 23. јануар 2016.

KAKO ODABRATI ZAVESU?



        Kada je početkom sedamdesetih moja mama uređivala svoju, tada novu kuću, jedina dilema koju je imala u vezi zavesa bila je - BELA ili KREM! Jer tadašnje tržište nije nudilo previše izbora. Nekoliko različitih uzoraka tkanja, sa čipkom ili bez nje. I BELA ili KREM. I nije  bilo lako odlučiti!
    Ako danas  udjete u prodavnicu zavesa dočekaće vas izbor od nekoliko stotina uzoraka. Različitih boja, dezena, materijala, debljina,...Razlikuju su se po kvalitetu, načinu na koji „padaju“, po ceni, sastavu...I treba izabrati pravu! 


  Bila sam prisutna kada je jedna gospodja ušla u radnju, prošetala izmedju uzoraka, pipnula dve-tri zavese i zaključila „Ovde nema zavese za mene!“. Logično! Ako u kupovinu zavese podjete samo sa spoznajom da vam treba zavesa i, pri tom, udjete u prodavnicu koja nudi beskrajan izbor, nećete se snaći. Širok izbor se vrlo brzo pretvori u beskonačan niz istih uzoraka. I zaključite da „Ovde nema zavese za mene!“.
    Zato u kupovinu morate poći pripremljeni!

Pripremite se

Mere
   I sami znate da pre kupovine morate imati tačne mere potrebnih zavesa. Potrebna vam je dužina i visina  buduće zavese. Potrebnu dužinu ćete dobiti kada dužinu garnišle pomnožite sa tri. Znam da vam trostruka dužina garnišle deluje puno, pa zato moram da pojasnim ovu računicu. Naime, pravilo je ovakvo – što je tanja zavesa potrebna dužina je veća. Tj. ako kupujete zavesu od debelog i „teškog“ materijala, čiji će nabori biti krupniji, potrebna vam je manja dužina. Tada dužinu zavese dobijate kada dužinu garnišle pomnožite sa 2,5. 




U suprotnom, kada kupujete tanku, laganu, providnu zavesu, koja lepo pada i lako se nabira, tada vam treba duža zavesa. Njenu dužinu dobićete kada dužinu garnišle pomnožite sa 3 ( u slučaju jako tankih zavesa i sa 3,5).



    Potrebna visina zavese je rastojanje od garnišle do poda (ili do visine do koje želite da vam zavesa pada).  Još jedno upozorenje – vrlo su retki idealno ravni podovi i plafoni, pa zato visinu merite na oba kraja garnišle, pa za potrebnu visinu izaberite manju vrednost. Tako vam se buduća zavesa neće vući po podu.

Obavezno, a najlakše zaboraviti
  U kupovinu podjite sa jasno odredjenim budžetom! Ne šalim se! Bez obzira koliko logično zvuči, ovo je pravilo koje se najlakše prekrši. Jer kada birate izmedju dve zavese – jedne koja se uklapa u vaš planirani budžet i druge koja je, npr. 200 din skuplja, logično je pomisliti da to i nije velika razlika. Tačno! Ali.....cene se odnose na 1 metar zavese, pa vaša razlika od 200 din za zavesu dužine 8 metara, na računu postane razlika od 1600 din! A ovo je ozbiljno prekoračenje budžeta ( Osim ako imate neograničen budžet. Onda smatrajte da nisam ni pisala ovaj pasus!)

Izbor
   I stigli smo do najkomplikovanijeg dela – izbora „one prave“ zavese. Ukusi su različiti i o tome ne treba raspravljati. Zato tu nema pravila. 


Ali postoje neke smernice koje vam mogu koristiti.  Izbor materijala za zavesu zavisi od prostorije za koju je zavesa namenjena. Ako je prostorija manja i bez dovoljno svetla, zavesa treba da bude tanja, providna i svetlije boje. Na velike prozore kroz koje prolazi dosta svetla možete staviti zavese od težih materijala.
Moj savet vam je da prilikom odabira, materijal za zavesu birajte po dnevnom svetlu. Materijal naberite, podignite ga u visini očiju i pogledajte naspram dnevnog svetla. Tako ćete imate najbolji utisak o količini svetla koje kroz nju prolazi.
  Što se dezena i boje tiče, imajte na umu da zavesa pokriva veliku površinu zida. Zavesa koja pokriva jedan standardni trokrilni prozor, u prostoru  čini površinu od oko 6 kvadratnih metara. A to je površina koja mora da se primeti u svakoj prostoriji. Ako je prostorija za koju kupujete zavesu puna razlitih detalja i sitnica koje privlače pažnju, odaberite jednobojnu zavesu blažih boja. 
   


Sa druge strane, za prostoriju koja je minimalistički uredjena možete odabrati zavesu koja svojom bojom i dezenom privlači pažnju.



   Žene su oduvek volele zavese! I da ih biraju i da ih kupuju. Jer, morate priznati da tek kada, nakon velikog spremanja i čišćenja kuće, okačite zavesu na prozore i cela kuća zamiriše na omekšivač i svežinu, znate da je posao gotov.

   Zato vas pozivam da mi pošaljete fotografije svojih lepih zavesa. Pišite mi o svojim dilemama, nedoumicama, prekoračenjima budžeta, zadovoljstvu i ushićenju! Znam da sam u ovom tekstu pisala samo o osnovnim detaljima vezanim za zavese i da ima još puno nedoumica koje bi bilo potrebno analizirati. Zato sa zanimanjem očekujem vaša pitanja. Pitajte!

4 коментара:

  1. Kao nekome tko se prije 4 godine preselio u drugi stan, znam koliko zavjese mogu zadavati glavobolje ;) Da je barem ranije postojao ovaj tekst. Dobri i korisni savjeti, hvala ti na njima!
    Mi smo zavjese pronašli kod Ikee, jedino su oni imali zavjese dužine 3 m (jer su stropovi u stanu 3,5 m) po povoljnim cijenama. Šivanje istih koštalo bi me tada puno, puno više

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, da! Sve što nije standard, postaje problem! Nažalost, to ste naučili na teži način. Zato se, u poslednjih nekoliko godina, mnogo koriste neke novije "vrste" zavesa - trakaste, rolo, pareto... O njima u sledećem postu!
      Mirna, hvala na pohvalama! Nadam se da ću vam pomoći ako budete imali neku sličnu "enterijersku" muku. Pišite mi! Biće mi drago da vam pomognem! Pozdrav od srca!

      Избриши
  2. Kao i uvek, ovo je jedan odlican tekst! Primenljiv u praksi i veoma koristan kada treba odluciti o zavesi. Ja svoju "biram" vec tri meseca, a sada mi je jasno i zasto. Hvala na lepim savetima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zadovoljstvo mi je da mogu da pomognem! Sačekajte sa izborom još nekoliko dana, jer ovo nije kraj priče o zavesama.
      Ako imate neko pitanje, pišite mi. Pozdrav od srca! Svetlana

      Избриши