Translate

уторак, 03. април 2018.

USKRŠNJA TRPEZA         Evo, ostalo je još nekoliko dana do Uskrsa. Ovaj porodični, veseli, prolećni praznik se približava u svom najlepšem izdanju. Toplo proleće, sunce i šarene pijace pomoćiće nam da u ovim prazničnim danima zaista uživamo. Koliko poznajem naše domaćice, već se odavno zna jelovnik  za praznični ručak. Još da obavite neku kupovinu i praznik može da počne.
   Takodje, koliko poznajem naše domaćice i izgled trpeze je vrlo važna stavka u svečanom danu. Zato da se podsetimo nekoliko detalja koji se tiču baš ove teme!

1.    izgled stola
  O ovoj temi neću mnogo komplikovati. Postoje dve mogućnosti: klasični svečani sto ili neobavezniji, šareni i opušteniji izgled. Bez obzira za koji se odlučite, sve ostalo (detalji, dekoracija, boje, ukrasi) moraju pratiti stil koji ste odabrali. I bez obzira za koji se stil odlučite, nećete pogrešiti.
 2.    stoljnjak
  Svaka dekoracija stola počinje od stoljnjaka. Ako ste se odlučili za klasičan izgled stola onda je stoljnjak koji prekriva celu površinu stola i pada preko ivica pravi izbor za vas. Praznični izgled možete postići odabirom neke jače ili neuobičajne boje stoljnjaka. Takodje, svečani izgled možete postići i upotrebom nadstoljnjaka koji će prekrivati sredinu stola, ili odabirom podmetača ispred svakog gosta.
   Ako naginjete ka opuštenijoj varijanti, a pri tom imate i lep sto, zašto ne probate varijantu – bez stoljnjaka? Pogledajte sliku! Zanimljivo, zar ne?3.    dekoracija
   Ako za svaki praznik koristite isti stoljnjak i iz vitrine izvadite porodični servis nasledjen od bake i svečani escajg koji čuvate samo za posebne prilike, ono što se razlikuje od praznika do praznika je dekoracija na stolu.  Pošto pričamo o uskršnjoj dekoraciji, centralni detalj na stolu sigurno če biti uskršnja jaja. Da bi vaš sto dobio skupocen izgled, probajte da boja cveća koje stavljate na sto bude ista kao i boja jaja.


  Za aranžiranja centralne dekoracije iskoristite detalje koje već imate u kući, kao što su drvena kutija, stalak za kolače, staklena činija, svećnjaci. Čak i obična staklena tegla, obavijena parčetom čipke i satenskom trakom može biti jedinstven ukras.
4.       čaše
  Različite čaše su nezaobilazne na prazničnoj trpezi. Klasične, kristalne ili šarene sa različitim motivima, zavisi samo od vas.

5.    salvete
   Salvete su deo dekoracije koje vam dozvoljavaju da iskoristite svoju maštu. Posebno za Uskrs. Ništa nije previše i ništa nije pogrešno! Na svoj svečani sto stavite snežno bele klasične salvete jednostavno vezane satenskom trakom u odgovarajućoj boji. Ili izaberite šarene salvete sa cvećem, zekama, pilićima, jajima... Ili na svaki tanjir stavite jaje uvijeno u slvetu...Ili jednostavnim savijanjem salvete oko jaja napravite zeku i dekorišite u čaši...Opustite se i pustite mašti na volju!6.    hrana kao ukras
  Svaka svečana trpeza počinje (ili se završava) hranom. Zato i hrana može biti deo dekoracije stola. Ovde vam neću deliti recepte, ali ću vam pokazati nekoliko ideja kako da i hrana „prati“ prazničnu temu. Da li ste znali da naša draga, voljena, uvek prisutna ruska salata može da dobije uskršnji izgled?


   Napravite piliće od kuvanih jaja, servirajte jaja u gnezdu od testa, napravite zeku od testa,...

I uživajte u pripremi praznika, u porodici, prijateljima, proleću, ukusnoj hrani, životu! SREĆAN VAM USKRS!

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Draga Nado,
      bilo bi mi drago da probaš i javiš mi kako je ispalo. Znam da su Italijani vodeći u svetu dizajna i da tvoja trpeza sigurno izgleda fantastično! Srećan Uskrs!

      Избриши