Translate

петак, 6. јул 2018.

NASLEDILI STE GOBLENE I SADA NE ZNATE ŠTA SA NJIMA?



          Koliko god planirali šta ćete raditi ili, u mom slučaju, o čemu ćete pisati svakodnevna dogadjanja vam promene te planove. To se desilo i sa ovim postom koji, pretpostavljate, nije bio planiran.
  Prvo sam bila pozvana kao konsultant oko preuredjenja jednog dvosobnog nasledjenog stana u kom se, pored divnih komada starog nameštaja, našao i veliki broj Vilerovih goblena. Otprilike u isto vreme, na blogu koji upravo čitate u prva tri najčitanija teksta našla su se dva o urdjenju nasledjenog stana  ( ovaj i ovaj) i poruka na moj mail u kojoj je bilo pitanje o goblenima. I tako, htela ja to ili ne, nastade ovaj tekst!

   Ne znam kakav je vaš stav prema goblenima ali ima neke romantike i nostalgije u njima. Znam da mladim osobama oni ne znače mnogo. I to je razumljivo! Ali svako ko je prisustvovao danonoćnom prelistavanju Vilerovog kataloga, biranju slike koja je najlepša i odlučivanju koju šemu poručiti, ne može ravnodušno gledati u goblen na zidu.
  Sećam se da sam kao devojčica zadivljeno stajala ispred velikog goblena sa slikom kočija koji je bio ponos naše komšinice Branke. Ona je preko svojih gastarbajterskih kanala redovno poručivala šeme, konce, igle, ramove i različite zanimljive spravice koje su joj pomagale da veze.  I njeni gobleni su bili fantastični!  Uvek je radila goblene velikih dimenzija ( mislim da se taj bod zvao „1- 4 bod “ ). I uvek ih je uramljivala u velike, debele, raskošne ramove boje starog zlata. Svi ti gobleni imali su romantične nazive „Svadbena kočija“, „Pastirica na steni“, „Zimska idila“...
   I tako...ako imate ovakva sećanja kako možete da bacite stari goblen?

  Zato sam, suočena sa činjenicom da se gobleni tj. ramovi u kojima su najčešće, ne uklapaju u enterijer novih stanova došla do zaključka da treba promeniti ramove!
  Kao probu, naslednica stana sa početka teksta i ja, odlučile smo da u nove ramove stavimo goblene koji nisu bili uramljeni. Odabrali smo jednostavne, svedene ramove u boji koja odgovara enterijeru i dobili odličan rezultat. Gobleni su dobili novi izgled, postali šik detalj u prostoru i nastavili da žive svoj novi život.






  Na ovim fotografijama vidite samo četiri „probna“ goblena. Ostali će im se pridružiti kada budu uramljeni. Najbolje izgledaju kada ih je više na istom zidu. Zato, ako vam se ova ideja dopala i planirate da je iskoristite, grupišite više manjih goblena i okačite ih zajedno. Tako će efekat biti potpun i oni će se medjusobno dopunjavati.





  Želim vam da uživate u uspomenama!

3 коментара:

  1. Ideja je divna! Imam kuću punu goblena, ali i nameštaj mi je starinski tako da su teški izrezbareni ramovi još uvek uklopivi :D
    Zato one koje ja završim uramljujem u jarke boje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sofia,
      priznaću vam nešo - već neko vreme želim da počnem galeriju fotografija koje su mi poslali moji čitaoci a inspirisane su temama sa ovog bloga. Zato vas molim da, kada uramite svoje nove goblene u ramove jarkih boja, fotografišete i pošaljete mi da bi i ostali posetioci bloga uživali u njima. I što je još važnije, da bi i drugi skupili hrabrost da "pobegnu" u neobično i neuobičajno!
      Unapred se radujem vašoj sledećoj poruci! Pozdrav!

      Избриши
  2. Imam samo jedan goblen koji je uradila moja majka, i nikada nije bio uramljen niti stavljen na zid upravo iz pomenutih razloga. Moj otac se družio sa slikarima i stan nam je bio u drugačijem stilu. Ipak taj goblen je predivan jer su na slici suncokreti. Sada kada mojih više nema, odlučila sam da uramim taj goblen i upravo sam shvatila da su ramovi u pitanju, i da bi neki tanak plavi, beli ili zeleni ram odlično pristajao.

    ОдговориИзбриши