Translate

четвртак, 15. фебруар 2018.

DA LI TERASU SMATRATE DELOM SVOG DOMA?



     Juče sam, prolazeći izmedju tezgi na Kalenić pijaci, slučajno čula razgovor  jedne mlade mame i njene (pretpostavljam) trogodišnje ćerke. „Još samo da kupimo cveće “ rekla je mama krećući se ka delu pijace gde su tezge sa različitim rezanim i saksijskim cvećem. „ A zašto moramo da kupimo cveće?“ pitala je devojčica, detinje naivno, očekujući logično objašnjenje. „Pa, da nam kuća bude lepa!“ Logično!
  Da li postoji jednostavniji i lakši način da unesete radost, svežinu i lepotu od jednostavnog buketa cveća?
   I tu se postavlja još jedno, značajnije i važnije pitanje – ako znamo da naše domaćice vole cveće i rado ih gaje, zašto nam balkoni, terase i lodje služe kao magacini?  Zašto terase ne tretiramo kao ravnopravan deo stana kome je potrebno posvetiti istu pažnju i ljubav?
   Na polovini smo zime ( koja po dnevnim temperaturama ne liči na zimu) i to je idealno vreme da odlučite kako želite da vaša terasa izgleda i da počnete sa planovima.
  Znam da smo svi suočeni sa nedostatkom prostora za odlaganje i da nam terasa ili balkon izgledaju kao idealno rešenje tog problema, ali da li zaista mislite da ćete nekada, nekako iskoristiti stari frižider, da ćete poporaviti staru peglu, da će crno-beli televizor biti tražena retkost za nekoliko godina? Da li zaista ne možete da nadjete prikladnije mesto za skije, velike kofere i ribarske čizme? 


  Ako baš morate neke stvari da držite na terasi pronadjite „elegantnije „ rešenje. Ugradni ormar ili kutija sedišta mogu da se uklope bez obzira na veličinu terase.

Ugradni ormar na terasi  

Kutija za odlaganje kao sedište

   U zavisnosti od oblika terase, strane sveta kojoj je okrenuta i vašeg ličnog afiniteta, odlučite se za stil koji želite.

Mladalački jastuci za sedenje
    Ako ste od onih koji vole mladalačko-boemski stil uživanja i opuštanja idealno rešenje je da za sedenje koristite jastuke različitih veličina ili lazy-bag sedišta. Dobra strana ovakvog stila je što jastuke možete sašiti sami od materijala koji se vama dopadaju ili iskoristite one koje već imate. Dodajte tome veliki poslužavnik umesto stola i nekoliko saksija sa cvećem i dobićete kutak za uživanje po svom ukusu.




Kutak za „čaj za dvoje“
   Kada razmišljamo o načinu na koji bi želeli da koristimo terasu, većina nas pomisli na lagano, mirno, opuštajuće ispijanje kafe (ili čaja, naravno!) sa nekom dragom osobom u smiraj dana ili rano jutro. I zato su stočić i dve stolice neizostavni deo opreme za terase. Ali u zavisnosti od vašeg stila izabraćete odgovarajući komplet. Kao, na primer:
 
Cvetni, mladalački stil


Jednostavne, drvene, lako sklopive detalje


Udobno, elegantno i bež


Nameštaj od kovanog gvoždja, starinski šik


Elegantna jednostavnost


Čaj za dvoje


Za istinske hedoniste, ležaljka i mini roštilj


Dodatni prostor za rad ili hobi
  Da li ste razmišljli o tome da vaša terasa može postati prostor za rad ili hobi? To je odlično rešenje za sve vas koji se bavite aktivnostima koje uključuju i stvaranje nereda, kao što je šivenje, slikanje i uzgajanje biljaka. Terase se mogu lako prilagoditi takvim aktivnostima, omogućiti vam potreban mir, a da pri tome ne morate strepeti nad svakim svojim pokretom.




Koristite vertikalne površine
  Kada planirate izgled svoje buduće terase ne zaboravite da uzmete u obzir i takozvane vertikalne površine tj. zidove i ogradu. Svi smo već navikli da na ogradu okačimo nosače saksija i to nam se, nekeko, podrazumeva. Ali, da li znate da u nedostatku prostora na ogradu možete pričvrstiti i konzolni sto koji po potrebi možete sklopiti?


   I da na zidove terase možete pričvrstiti kukice za odlaganje sklopivog nameštaja, korpi za sitnice i ukrasnih polica?


   Takodje, budite u trendu, i napravite svoju vertikalnu baštu za začinsko bilje, koju ćete pričvrstiti za zid.



  Za šta god da se odlučite, kako god da isplanirate da koristite svoju terasu, molim vas, nemojte je koristiti kao skladište! Jer tek kad je sredite shvatićete dobrobit koju vam pruža! 

                  
Ako sam vas podstakla da razmišljate o svojoj terasi i želite da postane ravnopravni deo vašeg stana, samo napred! Za ideje, savete ili samo razmenjivanje misli, tu sam za vas!

                                                                  

Нема коментара:

Постави коментар