Translate

уторак, 20. фебруар 2018.

ULEPŠAVANJE KUHINJE



      Kažu da je kuhinja srce svake kuće i ja se sa tom konstatacijom u potpunosti slažem. Ako sam ikada i sumnjala vi ste me razuverili jer su moji postovi o uredjenju kuhinje (prvi deo-pročitajte OVDE i drugi deo-pročitajte OVDE) najčitanjiji. U ovim tekstovima sam pisala o novim kuhinjama, o vama, srećnicima, koji uredjujete svoju novu kuhinju, birate raspored, dezene, materijale i svaki potreban detalj.




   Ali, šta ćemo sa starim kuhinjma? Šta da radite sa kuhinjom koju imate već duže vreme i želite promenu? Šta ako je samo jedan element neophodno zameniti a ostali su dobrom stanju? Šta ako živite kao podstanari? Pri tom, pretpostavljam, niste u situaciji da odvojite značajnu sumu novca za novu kuhinju.
   Postoji nekoliko detalja koje možete zameniti ili poboljšati u svojoj staroj kuhinji i time obnoviti i osvežiti njen izgled.
   Kao i kod svakog renoviranja počinjemo sa fazom „da vidimo sa čim raspolažemo“. Ova faza zahteva da kuhinju očistite od svih dodataka i sitnica koje sta (godinama) dodavali. Skinite sve što je okačeno po zidovima – satove, vage, slike, ukrasne tanjre, police, držače, kalendare,....Sklonite sa radnih površina kutiju za hleb, blender, sušač za sudove, kutije za začine,....Jednom rečju – izbacite sve što nisu zidovi i kuhinjski elementi! To je ono „sa čim raspolažemo“!

Prvo MORAM onda ŽELIM
   Prvo morate zameniti krupne stvari kojima je potrebna zamena. Ako vam je neki element propao (najčešće je to element ispod sudopere, zbog vlage kojoj je izložen) zamenite ga novim. Fioke koje se ne zatvaraju ili samo čela fioka koje otpadaju, takodje morate zameniti. Vrata kuhinjskih elemenata kojima su otpale šarke ili su se izvitoperila i ne zatvaraju se dobro, morate zameniti.
   To su krupne promene i moram reći neophodne, sa stanovišta sigurnosti i normalnog funkcionisanja kuhinje. Zato spadaju pod MORAM i tu nema mnogo dileme. Ali, hajde da se vratimo na estetiku i ŽELIM promene.
   Kada sagledate svoju kuhinju ( zidovi i elementi ) prvo obratite pažnju na boje koje već postoje. Ovde prvenstveno mislim na boju frontova kuhinja. To je velika površina pa zato ta boja diktira kolorit cele kuhinje. Naravno da frontove možete promeniti (izmerite svaki front uključujući i mesto šarki, poručite da vam iseku na tačne dimenzije i montirajte na već postojeće elemente) i to preporučujem da uradite ako ste morali da menjate neki elemenat koji sam već pomenula. Pri tom bi bilo dobro da za nove frontove odaberete neku neutralnu boju i dezen.

Radna ploča
   Ako ne menjamo frontove onda:
-         jedina veća investicija koju bih vam preporučila je zamena gornje, radne ploče. Ovo je neophodno ako imate neku od onih starih kuhinja u kojima je svaki elemenat imao svoju gornju ploču. Zamenom ploče dobićete veliku jedinstvenu površinu koja će celoj kuhinji dati izgled celine i „ujednačiti je“. O prednostima pri korišćenju velike radne površine neću govoriti! Izaberite ploču koja će se po dezenu i boji slagati sa elementima, poštujući pravilo da ako frontovi imaju dezen, ploča mora biti jednobojna i obrnuto. 


Cene ploča su od 2000 do 3500 din po metru i seku se na odgovarajuću dužinu,
-         ako imate slobodan deo zida i dovoljno prostora možete postaviti deo radne ploče (širine 30-tak cm) na zidne nosače i dobiti dodatni deo za obedovanje ili odlaganje sitnica, 



Tapete kao alternativa
-         ako vam se frontovi ne svidjaju a niste u situaciji da ih zamenite, odličan efekat možete postići i presvlačenjem frontova samolepljivim tapetama 
-         ništa ne ulepša kuhinju toliko kao neočekivan detalj u jakoj boji. Ovo se naročito odnosi na kuhinje u neutralnim nijansama ili belo-crnoj kombinaciji. Zato iskoristite slobodan zid ili deo zida i osvežite ga tapetom sa zanimljivom šarom,



Ručke i metalni detalji
-         sve ručke na vratima i fiokama zamenite novim i primetićete veliku razliku, 




-         detalj koji kuhinjama daje utisak modernog i novog su metalni detalji koji se mogu naći kao ručke na elementima, dršači za sitnice, zanimljiva rasveta,.. 


     Dodajte nekoliko takvih detalja i kuhinja će vam zasijati. Poštujte pravilo istog sjaja tj. ako su vam dršači sjajni neka i ručkice koje odaberete budu u sjaju a ne mat ili brušeni. 


Sitnice koje volimo
-         ja ljude delim na one koji vole da u kuhinji „izlože“ milion sitnica i one koji vole čiste površine bez nepotrebnih detalja. Ako spadate u prvu grupu, morate biti oprezni sa izgledom i količinom „izloženih“ detalja. Veliki broj teglica, kutija, šolja, čaša, začina, različitih dimenzija, dezena, boja i materijala daće utisak pretrpane, neorganizovane kuhinje. 


     Probajte da uniformišete svoje detalje; neka budu od istog materijala, u bojama koje već postoje na frontovima ili tapeti, sličnog izgleda. Kada ih postavite neka izgledaju uredno i  postavljeni sa nekim redom. To važi i za sitne sudove koje čuvate u elementima sa staklenim frontom. Moraju biti uredno složeni. 


Cveće i voće
-         da bi uneli utisak svežine u svoju kuhinju, obavezno dodajte neku zelenu biljku. Ako imate tu sreću da imate kuhinjski prozor, iskoristite prozorsku dasku i na njoj držite saksije sa začinskim biljem. Ili imajte manju vazu sa rezanim cvećem (ne mislim na skupe aranžmane već na nekoliko baštenskih cvetića). Uvek možete staviti i jedanu saksiju sa veštačkim cvetom (moj slučaj!). Isti utisak ćete postići i sa činijom svežeg voća. 


-         u zavisnosti od veličine kuhinje možete dodati i druge detalje – sto i stolice, jastučiće, kuvare, ukrasne kuhinjske krpe, zavese, podne prostirke...Ali pazeći na kolorit koji pratite,


    
   I tako, pod parolom „uniformisanost i jednostavnost“ sa nekoliko manjih promena možete dobiti novu, lepšu i zanimljiviju kuhinju. 
   Kažu da ukus hrane zavisi od zadovoljstva domaćice! Želim vam da uživate u svojoj novoj kuhinji i da se to zadovoljstvo oseti u svemu lepom što u njoj napravite!

                                                                                      


Нема коментара:

Постави коментар