Translate

уторак, 27. март 2018.

7 TRIKOVA ZA VLASNIKE MALIH STANOVA



         Postoji mišljenje da je lakše urediti stan veće kvadrature. Što više kvadrata to je lakše naći mesto za svaki komad nameštaja koji želimo. To je tačno - uglavnom!
   Kod malih stanova dobro treba promisliti, iskombinovati, uklopiti ....i iskoristiti male trikove da bi dobili prijatan i   funkcionalan stan.
   Evo nekoliko detalja na koje treba obratiti pažnju,

1. neutralne boje
   Počećemo od najvećih površina, a to su, naravno, zidovi. U malim stanovima je najbolje koristiti neutralne boje, koje su odlična osnova za sve detalje koje ćete dodati. Ovde ne mislim samo na belu već i na sivu, boje zemlje i svetle nijanse drugih boja. Da bi izbegli monotonost koristite nekoliko nijansi iste boje. 




Ovde bih naglasila još jedno ’pravilo’ – ako ste u mogućnosti koristite istu boju u svim prostorijama stana i otvorite sva vrata,  čime ćete dobiti utisak većeg prostora i uniformisanosti.

2 odabir nameštaja
   Komadi nameštaja koje unosite u mali stan trebalo bi da zadovolje nekoliko uslova
* da se po koloritu i osnovnoj nijansi slažu sa bojom koju ste odabrali za zidove ( krupni komadi – neutralna boja, sitniji komadi – jača nijansa)
* odaberite komade koji imaju nogice, jer ćete tako dobiti utusak lakoće i otvorenosti prostora



* iz istog razloga birajte komade koji su od stakla, ogledala i metala



* pronadjite komade nameštaja koji imaju „duplu“ funkciju npr. tabure- prostor za odlaganje, polica- pregradni zid....






3 maksimalna iskorišćenost prostora
   Pronadjite u svom stanu prostor koji niste iskoristili. Prostor ispod stepeništa može biti dodatni toalet ( o tome sam pisala OVDE ) ili police. Da li znate koliki se prostor krije ispod kreveta a najčešće ostane neiskorišćen? 



   Svaka niša, deo iza vrata ili uglovi prostorija mogu biti dodatni prostor za odlaganje samo ako o njima dobro razmislite.

4 zavese
   Da li znate da odabir zavesa može vizuelno uvećati vaš prostor?  Odaberite garnišlu koju ćete postaviti 10 cm ispod plafona i biće po 10 cm duža od okna prozora sa leve i desne strane. Tako ćete stvoriti iluziju veće visine prostorije pa će i sama prostorija izgledati veća. Zavesa mora imati dižinu tačno do poda. Nemojte birati kratku zavesu ili onu koja će se „vući“ po podu. 



Takodje, ne preporučujem vam korišćenje zavesa od debelih i teških materijala. Zavesa od laganog, svetlog materijala, bogato nabrana, koja propušta svetlost je pravi izbor za male stanove.



5 ogledala
   Dobro postavljena ogledala mogu vizuelno uvećati prostor. To svi znamo! Ogledala reflektuju svetlost i stvaraju iluziju većeg prostora. Zato, kada postavljate ogledalo vodite računa o tome šta se u njemu ogleda.  Ako postavite ogledalo naspram velikog prozora ili balkonskih vrata svetlost sa prozora će se reflektovati i prostorija će biti svetlija i vedrija. 




   Ako imate mogućnost da ogledalo postavite naspram širokih vrata koja vode u drugu prostoriju i ako ta vrata mogu da budu otvorena, u ogledalu će se videti ostatak stana i tako ćete dobiti utisak mnogo većeg prostora. Pametno, zar ne?

6 detalji
   Detalji su ti koji vaš prostor čine jedinstvenim i zanimljivim. Ali. u malim prostorima sa detaljima ne treba preterivati. Jer, uzalud ćete pratiti sve druge moje preporuke ako na kraju svoj mali prostor „zatrpate“ detaljima. Dakle, prvo pravilo o detaljima je umerenost! Detalji bi trebali da prate boje, nijanse i stil celokupnog enterijera. Ali, oni su tu da pokažu vaš stil, ukus, interesovanja pa ja ne mislim da treba insistirati na strogim pravilima pri njihovom izboru.





7 zelenilo
   Zelenilo svaki prostor, i mali i veliki, oplemeni i oživi. Zato je neophodno u svakom enterijeru. Kod odabira zelenila vodite se istim principima kao kod detalja – ne preterujte i odaberite biljke po svom osećaju. 





  I  molim vas, zapamtite jedno – mali stanovi nisu pogodni za vaše male prašume, bez obzira koliko volite cveće .

Ovo NE!


  Ova pravila su samo smernice koje će vam biti korisne kada budete odlučivali kako da uredite svoj mali stan. Ne morate ih pratiti doslovno jer vaš enterijer mora odgovarati vama. Ali ako imate bilo kakvu nedoumicu ili pitanje, ja sam vam uvek na raspolaganju! Pišite mi i ja ću vam pomoći da vaš mali stan postane baš onakav kakav ste želeli! 

2 коментара:

  1. Sjajni saveti. Hvala.
    msm...stan u Bg mi ima ooooogromu dnevnu i minijaturnu spavaću sobu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Negoslava,
      stan sa velikom dnevnom sobom a malom spavaćom je najbolja kombinacija. S obzirom na vreme koje provodimo u spavaćoj sobi nije ni potrebno da ta prostorija bude velike kvadrature. Dovoljno je da ima mesta za krevet i ormar.
      Ali velike dnevne sobe su neprocenljive! Dobrim odabirom nameštaja i pametnom podelom, dnevna soba može imati više namena. Zato volite i uživajte u svakom kutku svoje velike dnevne sobe!
      Puno iskrenih pozdrava! Svetlana

      Избриши