Translate

четвртак, 26. април 2018.

3 STVARI KOJE (nikada) NE TREBA KUPOVATI



    Pišem ovaj tekst potpuno svesna da svako od vas, mojih čitalaca, ima u svom domu bar jedan od predmeta koje ću navesti. Zato da vam odmah pojasnim – svrha ovog teksta nije da vas postidim ili da vas oneraspoložim već da vam ukažem na česte greške.
   Svi mi kupujemo svoj nameštaj po osećaju i sa željom da odaberemo najlepše za svoj dom. Ali nekada se dešava da pogrešimo potpuno nesvesni svoje greške.
   I zato se opustite, pročitajte ovaj tekst, a ja se iskreno nadam da ćete za bar jedan od mojih objašnjenja na kraju reći “ Pazi, stvarno! To do sada nisam primećivala/o!”

 Dakle, tri stvari koje ne treba kupovati su

1)  kompletnu garnituru za sedenje  – ovako kupujemo zato što imamo osećaj da ako ovako uredimo sobu, sve je već uklopljeno i sve se slaže jedno sa drugim. To je tačno! Ali onda vaša prostorija ( bilo da je dnevna ili spavaća soba) postaju “uniformisane”, beživotne i dosadne. Kao da ste salonski eksponat preneli u svoj dom. I bez obzira koliko detalja dodavali, nećete moći pobeći tom utisku.




    Uloga dobrog dizajna je da uklopite nekoliko različitih stvari koje će delovati kao celina. Zato prvo kupite dobar i kvalitetan nameštaj za sedenje (samo jedan komad, ili dvosed, ili trosed, ili sofu…) i oko njega, dodavanjem i uklapanjem različitih fotelja, polufotelja, klub stočića, gradite svoj idealni dnevni boravak. Tako ćete postići izgled modernog, unikatnog, zanimljivog i dizajniranog ambijenta.




Isto važi i za kompletnu spavaću sobu.

2)     metalni stub/stalak  za TV – ovaj komad nameštaja je vrlo funkcionalan jer nam omogućava da svu “tehniku” postavimo na jedno mesto i priključimo zajedno. 



     Ali sada dolazimo do dizajnerskog dela priče. I tu se javljaju dva problema; prvo, dobar dizajn vodi računa da suprotnosti, kao što su svetlo-tama, laki elementi – teški elementi, sjajne površine – mat površine, budu u skladu i ravnomerno rasporedjene. Metalni stalak sa staklenim detaljima i svim tehničkim aparatima na sebi predstavlja hladan, taman i metalni element koji smo koncentrisali na jednom mestu. I kako god da ostatak prostorije izgleda uvek ćemo imati taj hladni ćošak koji se ne slaže sa ostatkom enterijera. Dodatni problem čini mnoštvo kablova koji doprinose tom utisku.   
     

         
     Drugi problem je proporcija. Ako u istoj prostoriji, nasuprot ovakvog stalka za TV imamo trosed ili garnituru za sedenje, dolazi do velikog nesklada u gabaritu i proporcijama nameštaja u ova dva dela prostorije koji ne doprinosi osećanju uredjenosti prostora.



          Zato je, kao mesto za TV, najbolje izabrati komode i to tako     da budu
-         napravljene od prirodnih materijala, koji će svojom toplinom biti dobar balans elektičnim uredjajima koji će na njoj stajati, i






-         čije će dimenzije biti protivteža krupnijim komadima nameštaja u prostoriji.





3) frižider “za sve pare” – ako ste trenutno u potrazi za frižiderom onda obratite pažnju na sledeći savet. Zamislimo da ste za novi frižider odvojili 500E. I šta onda uradite? Odete u prodavnicu tehnike i gledate frižidere čija je cena oko 490 E. I pronadjete divan, hromirani frižider, koji je pola zamrzivač, i ima dupla, side by side, vrata i naravno, ledomat! I kupite ga jer  košta 499 E, a vi ste toliko planirali da potrošite. I kada ga stavite u kuhinju shvatite da je zauzeo više od pola kuhinjskog prostora, da ga otvarate do pola jer vam je kuhinja uska, da ledomat koristite samo kad dodju gosti, i da vam treba ozbiljna svota novca da ga napunite ( o zamrzivaču da i ne govorimo!). I da vaša kuhinja uz to ogromno, sjajno, hromirano čudo, deluje staro, jednostavno i tužno. I više nemate kuhinju, već frižider i malo prostora oko njega!





Da se vratimo na početak – bez obzira koliko novca možete da odvojite za frižider uvek kupite onaj koji po dimenzijma odgovara vašoj kuhinji a po funkcionalnosti vašim potrebama!






A sa ostatkom novca ćete se, već, snaći!
Isto važi i za kupovinu televizora!

I tako, evo nas na kraju teksta. Nadam se da ste razumeli ove tri greške koje svi pravimo pri kupovini nameštaja. A nijedna greška nije strašna ako se može popraviti. Zato, osmeh na lice i birajte pametno!

2 коментара:

  1. До сада смо од ове три ствари једино фрижидер куповали. И заиста га димензионо уклопили у постојећи простор. Сређивање соба нас тек чека, тако да ћу се овом тексту вратити у будућности сигурно. Хвала :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Драга Сузо, драго ми је ако сматрате овај текст корисним. Сређујте собе вођени срцем али се посаветујте са разумом, то је идеална комбинација! За све недоумице, ја сам ту за вас. Искрени поздрав!

      Избриши